Polisens Circa-grupp, som har ett nationellt uppdrag att kartlägga åldringsbrott, hade sett gärningsmannen begå stölder mot äldre sedan 2017. Hans identitet var dock okänd och han kallades för "2017-5".
Fram till oktober 2020.
När samme man visade sig vara aktiv igen valde polisen att på nytt dela övervakningsbilder i ett europeiskt polisiärt samarbetsorgan mot ficktjuvar. Dagen därpå meddelade tysk polis att det rörde sig om en utländsk medborgare som nyligen hade dömts för liknande stölder där.
Polisen inledde hemlig elektronisk övervakning mot mannen, som kort efter greps i Dalarna.
Den omfattande utredningen visade att han rest till Sverige sju gånger mellan hösten 2019 och hösten 2020. Hans brottsoffer fanns i hela landet, främst kvinnor i 80-årsåldern som bestals i matbutiker.
Under besöken hade mannen skickat hem nära 200 000 kronor, pengar som tros ha kommit från stulna plånböcker och genom kontantuttag med de bestulnas bankkort.
Polisen hittade ett 30-tal drabbade men tror att många fler kan ha blivit bestulna. Kanske utan att ens veta om det.
– Många äldre tror inte att de har blivit utsatta för ett brott. De lägger skulden på sig själva och tror att de är försumliga och har tappat sin plånbok, säger Malin Bentzer, analytiker vid brottssamordningen i polisregion Öst.
Linköpings tingsrätt dömde mannen till fyra års fängelse för 30 grova stölder, elva bedrägerier och nio fall av försök till bedrägeri. Efter avtjänat straff ska han utvisas ur landet och förbjuds att återvända inom tio år.
– Domen är en framgång. Dels för att det blev ett bra straff, dels för att målsägarna fick upprättelse, säger Malin Bentzer.
Under rättegången berättade många av de drabbade vilken rädsla och oro som stölderna orsakat.
– Det var någon kvinna som sa "varför kan inte vi få vara ifred den lilla tid vi har kvar?", säger Malin Bentzer.
Hon fortsätter:
– Nu tilldömdes merparten kränkningsersättning och det är ju någon form av upprättelse. Sedan att de här damerna och farbröderna har blivit osäkra och känner sig otrygga i samhället, det kan inga pengar i världen ta bort.
Under rättegången gjorde mannen vissa medgivanden men förnekade att han riktat in sig på äldre människor. Han kan överklaga domen fram till den 5 mars. Hans advokat, Charlotte Lindsäter, uppger att man inte har tagit ställning till frågan ännu.