Det är den 11 februari 2012, Motala. Östgötapolisens taktiska resurs gör ett ingripande och någon av poliserna filmar insatsen, troligen med sin mobiltelefon.
Exakt varför ingripandet görs är oklart. Men klart är i alla fall att poliser ur den speciellt uttagna och utbildade gruppen, som byggts upp för att fylla gapet mellan ordinarie ingripandeverksamhet och piketen/nationella insatsstyrkan, kallats in.
På en filmsekvens som Norrköpings Tidningar fått ta del av ser vi hur beväpnade och maskerade poliser befinner sig i ett trapphus. De har brutit upp en dörr och går in.
TV: Se den exklusiva filmen här
När de fortfarande är i hallen och klättrar över den inslagna ytterdörren skriker chefen: "Ta de jävlarna! Kom igen!"
Hittar ingen dokumentation
En kvinna skriker strax efter inifrån bostaden: ”Mamma – sluta”. Men det gör inte poliserna.
Gruppchefen driver på och skriker: ”Döda de jävlarna. På dem nu”.
Tidningen har begärt ut dokumentation om insatsen som visas i filmen, men polisen har inte hittat någon händelserapport. Detta trots att alla tvångsåtgärder ska dokumenteras.
– Det är märkligt att det inte finns någon händelserapport. Det måste vara tjänstefel av vakthavande befäl att inte se till att en sådan upprättas, säger en uppgiftslämnare.
Tidningen har också bett Michael Lindquist som varit med och byggt upp den taktiska resursen och i dag är biträdande lokalpolisområdeschef i Norrköping skicka de beslut och den dokumentation som finns om gruppen. Men han har inte skickat något, fast han haft flera veckor på sig.
Är stolt över gruppen
Men han slår fast att gruppen inte använder övervåld. Han tycker inte heller att gruppen har utvecklat någon subkultur. Han är stolt över gruppen som började byggas upp 2009.
– Då upptäckte vi att de personer som tidigare hanterat farliga personer inte längre fanns kvar. De hade gått vidare till nya arbetsuppgifter och vi hade en ung ny kår, säger han.
Samtidigt hade flera kriminella nätverk etablerat sig i länet och behovet av den speciella kompetens som krävs för att hantera farliga personer, som kan vara beväpnade, var skriande.
– Vi kände att vi måste göra något för att höja kompetensen på det här området, säger Michael Lindquist.
Kravet: Ödmjukhet
Genom att erbjuda motiverade personer med intresse för vapen, taktik och självskydd en möjlighet att vidareutbilda sig, bland annat i metoder för att reka och söka i terräng mot farlig person, lyckades polisen i Östergötland skapa det här nätverket. Men det blev ingen egen organisatorisk enhet utan medlemmarna skulle arbeta i sina ordinarie turlag och kallas in vid behov, enligt det Michael Lindquist och Stefan Mann berättade för Polissamordningen i maj 2013 och som finns dokumenterat.
Där står också att medlemmarna i nätverket skulle ha ett stort mått av ödmjukhet inför uppdraget och inför sina respektive ordinarie turlag.
– De som var intresserade lämnade in en intern intresseanmälan och sedan följde tester, som genomfördes med hjälp av personalavdelningen och intervjuer. De som valdes ut bedömdes ha lämplig mental förmåga och god fysik, säger Michael Lindquist.
Men är det inte många som hoppat av?
– Nej, jag är jättestolt över att så få hoppat av. Många har varit imponerande uthålliga, men några har slutat på grund av att de separerat och tar hand om barnen varannan vecka.
Flera poliser hoppade av gruppen
Men det finns poliser, som hoppat av nätverket, som ifrågasätter den här gruppen.
– Efter några år blev det tråkig stämning och fyra–fem personer hoppade av. Sedan har det accelererat och fler har hoppat av, säger en polis.
Tidningens uppgiftslämnare anser att det är obegripligt att den aktuella gruppchefen, som är utbildad dialogpolis och förhandlare, kan agera som på filmen.
– Det borde vara tjänstefel med tanke på vad han skriker.
De ger en annan bild av gruppen än chefen Michael Lindquist.
De berättar att gruppen vuxit, från 16 till 25 personer, och att gruppen tränat med militära vapen vid övningar på Kvarn, trots att sådana inte används i polisiär verksamhet.
– I den här gruppen är våld glorifierat och det är de lite mer våldsbenägna – de som tränar kampsport och är mycket vapenintresserade – som stannar kvar. Det har blivit en subgrupp för de med lite machostuk.
En polis berättar om att han sett gruppen använda övervåld vid flera ingripanden, bland annat mot medlemmar som ingår i kriminella gäng.
– Det blir lätt så när man maskerar sig och bygger upp en jargong.
De kritiska poliserna ifrågasätter också varför taktisk resurs tas in på övertid, för att bevaka rättegångar, exempelvis huvudförhandlingen om Hagebymorden som hölls i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt.
– Då satt sex poliser ur taktisk resurs och bevakade rättegången, vilket i själva verket innebar att sex poliser satt och spelade spel på sina ipads.
Poliserna tycker att det är slöseri med resurser, inte minst när det finns ett stort behov av en ungdomsgrupp som kan arbeta förebyggande och en gatulangningsgrupp som kan bekämpa knarket på gatorna i Norrköping.