I höstas installerades värmeåtervinnings-systemet för avlopp på Timmermansgatan 24, och är en komplettering till fjärrvärmesystemet.
– Man förvärmer inkommande kallvatten i huset, med den återvunna värmen från avloppet. Om det kommer in tio grader så värmes det upp till 20-25 grader, innan det går in i varmvattenväxlaren, säger Mats Fager, Projektledare på Platen.
Nere i husets källare har avloppsstammen blivit ”uppgraderad” – numera är den dubbelmantlad. När varmt avloppsvatten passerar så värmer det upp ”återvinningsvatten”, som i sin tur förvärmer husets nya varmvatten.
– Duschar man längre än i fem minuter så får man duscha i sin egen återvunna värme kan man säga.
Mellan 20–25 tusen kilowatt-timmar beräknas att kunna återvinnas med det nya systemet. För ungefär en månad sen monterade Platen upp en energimätare så att man ska kunna se exakta hur effektivt systemet är.
– Vi får se om ett år om det kommer upp till det eller inte.
Mats Fager förklarar att principen med avloppsåtervinning inte är ny och att det bland annat används i simhallar, men att det inte är jättevanligt i bostadshus. Att installera systemet här har kostat ungefär 250 000 kronor.
– Om man räknar med 1,50 per kilowatt-timme så sparar man kanske 30 000 om året. Det tar en åtta–tio år innan det är betalt.
Kommer alla hus i Gamla stan att få detta?
– Vi får se om ett år om det faller väl ut, då fortsätter vi. Så länge går vi på beräkningarna och fortsätter.