Vad gör man för att på bästa sätt fira sitt eget 70-årsjubileum? För Bostadsstiftelsen Platen blev svaret att göra något som förenar nytta med nöje.
– Vi vill arbeta med trygghet, men också att knyta samman våra bostadsområden Charlottenborg och Ekenäs med centrum, säger vd Lars-Åke Landén och fortsätter:
– Det vi vill göra är att sätta upp belysning längs kanalbanken från centrum till Charlottenborgsbron.
Han förtydligar vidare att det dock enbart handlar om lampor på den norra sidan, förbi exempelvis Platens grav. Då rör det sig om ungefär 40 lampor.
– Det är inte lika mörkt på den andra sidan eftersom där är bilvägen och bostadsbebyggelse närmare inpå. Därför gäller det här bara ena sidan, säger bostadsstiftelsens ordförande Daniel Starkengren (M).
Han utesluter dock inte att det i framtiden skulle kunna bli en fortsättning från Charlottenborg och vidare mot Ekenäs.
När man fyller år brukar man få presenter, inte ge bort dem. Hur tänker ni där?
– Det här blir en present som kommer till nytta för våra hyresgäster och alla Motalabor. Det här kan bli en del i vår satsning som vi vill göra på området i Ekenäs, säger han.
Från kommunens sida är man glad över gåvan. I det planerade upplägget skulle Platen bekosta investeringen medan kommunen står för framtida drift och underhåll.
– Det här ligger väl i linje med våra tankar om att utveckla området mellan centrum och Gamla Motala Verkstad. Det är också bra att det kommer alla Motalabor till dels. Jag kommer själv att nyttja kanalstråket mer när där finns belysning, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).
Om ni tycker att det här är en bra idé, varför har ni då inte själva ordnat belysning vid kanalen?
– Kommunen har många investeringar att prioritera mellan och jag är inte säkert på att vi hade kunnat prioritera det här. Nu får alla medborgare detta ändå och det känns väldigt bra, säger han.
Är det rätt att Platens hyresgäster ska betala en investering för att förbättra i kommunen?
– Det är hyresgästerna som bidragit till vårt finansiella resultat. Det här blir ett sätt för oss att betala tillbaka till dem och de kan ju definitivt nyttja det här, säger Daniel Starkengren.
Från kanalbolagets sida tycker man också om idén. De har lösningar med belysning på några andra platser, exempelvis i Berg.
– Vi tycker att det är ett väldigt bra initiativ. Det gör att området kan användas mycket mer och att fler kan nyttja det, säger vd Roger Altsäter.
Det är er mark, varför har inte ni gjort den här investeringen tidigare?
– Vi har 19 mil kanal att ta hand om och vi måste prioritera vad vi lägger pengar på. Men vi erbjuder kommunerna möjligheten om de själva vill, säger han.
Men än kan Platen inte lova att det blir en present. För att gåvan ska kunna bli verklighet behövs tillstånd från länsstyrelsen. Göta kanal är ett Natura 2000-område och då krävs godkännande att göra förändringar där.
– Det gör att vi behöver göra en del anpassningar, exempelvis ska det vara gångbanebelysning, alltså lite dämpad, säger fastighetschef Kanin Jönsson på Platen och förklarar att man också kommer att designa lamporna för att passa väl in i den omgivande kanalmiljön.
Kostnaden på projektet är ännu oklar eftersom man inte vet vilka krav som länsstyrelsen skulle kunna ställa. Men en beräkning talar om 1,5 miljoner kronor för lamporna på den 1,2 kilometer långa sträckan.