Oro för betygen leder till förlängda gymnasiekurser

På Platengymnasiet finns en oro för lägre betyg och färre godkända på grund av distansundervisningen. Därför förlängs nu kurserna.

Platengymnasiets rektor menar att skolresultaten sannolikt varit bättre om det inte varit distansundervisning.

Platengymnasiets rektor menar att skolresultaten sannolikt varit bättre om det inte varit distansundervisning.

Foto: Katarina Hydén

Motala2021-06-07 06:00

Årets studenter har läst via distans av och till under halva sin gymnasietid. Nu flaggar Platens rektor Henrik Sävmo för att det kan komma att synas i betygen.

– Många av våra lärare ser att eleverna inte klarar kraven på samma sätt som de antagligen gjort om det inte var pandemi, säger han och tar matte som exempel på ett ämne där man är bekymrad.

Han fortsätter:

– I treornas resultat förra året märkte vi ingen större skillnad, men de som går ut nu har missgynnats av den här situationen.

Elevhälsan har lyft att ett ökat antal elever mår dåligt av distansundervisningen.

– Tidigare i våras fick vi viss kritik för att vi vill ha skolan öppen, men det är för att vi ser att eleverna behöver det för att behålla rutiner, komma upp ordentligt, skolarbeta och lägga sig i tid. För vissa har det fungerat bättre med distans, men för många har det varit svårt, säger han.

Är du orolig för årets betyg?

– Jag är alltid orolig så länge inte alla få godkänt, men i år känner jag en mycket stark oro för att eleverna inte fått samma chans som tidigare studenter, säger han.

Samtidigt påpekar Henrik Sävmo att de inte kan ta hänsyn till pandemin i betygsättningen. Eleverna ska bedömas utifrån läroplanen.

– Vi får hoppas att det blir en likvärdighet i landet och att alla går efter den principen. Våra elever måste bedömas lika som alla andra inför universitet och högskola, säger han.

För att hjälpa eleverna har man förlängt kurserna. Den möjligheten finns då datumet för när betygen ska rapporterats in flyttats. I Motala arbetar lärarna ytterligare en vecka efter avslutningen. Ett vanligt år går den till planering och kompetensutveckling. I år blir det istället mer undervisning, men bara den veckan.

– Lärarna har också haft det väldigt utmanande och fått vända ut och in på sig själva för att ge eleverna kvalitativ undervisning växelvis mellan när- och fjärrundervisning med snabba omställningar. De har gjort en fantastisk insats. De måste också få återhämtning, säger Henrik Sävmo.

Därför erbjuds eleverna tre dagar då de kan få göra enstaka prov, färdigställa uppgifter och ha redovisningar. Det gäller för de som är nära att klara kursen.

– Men det kommer inte att gå att hämta hem en hel kurs om man missat mycket, säger Henrik Sävmo.

Eleverna erbjuds också att söka sommarskola under lovets två första veckor. Det gäller svenska, matte, engelska och svenska som andraspråk.

Karta: Platengymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!