Platenelever om valet: "Man följer med i debatter"

Valdagen närmar sig med stormsteg och under torsdagen kunde Platengymnasiets elever rösta i skolvalet.

Elever i årskurs tre som står och väntar på att få gå in i miniaulan som fick verka som vallokal till eleverna.

Elever i årskurs tre som står och väntar på att få gå in i miniaulan som fick verka som vallokal till eleverna.

Foto: Andreas Ekström

Motala2022-09-02 11:50

– Det är nästan ingen som klistrar ihop kuvertet, säger Ida Lundberg samtidigt som det hördes från båsen hur eleverna ropade frågor om hur man gör när man klistrar igen ett kuvert. En generationsfråga konstaterade en av lärarna som var på plats i Platengymnasiets miniaula. 

Ida Lundberg arbetade som valfunktionär tillsammans med klasskamraterna Elvira Ljungstedt och Anna Avramidou. De är alla 18 år och studerar på naturprogrammet i årskurs tre, som tillsammans med samhällsprogrammet årskurs tre arrangerade årets val. 

– Det märktes att det är första gången som folk gör något sånt här och röstar, säger Ida Lundberg och får medhåll av sina vänner. 

Men det är den 11 september som är den riktiga valdagen och tjejerna berättar att de förbereder sig så gott de kan.

– Det är väldigt svårt, man följer ju med i debatter och på sociala medier. Man kan titta på partiernas Tiktok exempelvis, där lägger de upp klipp från debatterna. Det blir stora inlägg, säger Anna Avramidou.

Adam Elsehamn,18 år och elev på ekonomiprogrammet, säger att han kommer att rösta likadant i riksdagsvalet som han gjorde i skolvalet. Och det lutar åt högerblocket, som består av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

– Jag uteslöt vänsterblocket ganska snabbt. Jag upplever att det är som om högern är mer enig och att de har bättre svar på de frågor som jag tycker är viktiga. Högern vill sänka bidragstaket och skatten och få ut fler människor på jobbmarknaden, säger han. 

För förstagångsväljaren Julia Chan, naturprogrammet, är skolan en av de viktigaste frågorna, då hon själv fortfarande är elev och i framtiden ska studera vidare.

– Jag har inte varit så politiskt insatt tidigare – eller,  det är jag väl inte nu heller, men i och med valet så har det blivit att man läser mer och tittar på fler debatter. 

Osman Mohammed går i årskurs tre på samhällsprogrammet. Han berättar att han är intresserad av politik, men framförallt var han det när han var yngre.

– Jag tycker att det är intressant med skolvalet för det vänder sig till oss ungdomar. Men i riksdagsvalet har jag inte riktigt bestämt mig än. Jag tycker att skolan, bensinpriserna och vården är de tre viktigaste frågorna, säger han. 

Resultatet från skolvalet kommer att presenteras den 12 september, alltså dagen efter riksdagsvalet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!