I slutet av förra året skrev Sun solutions ett avtal med fastighetsägaren Motala kommun, och får hyra mark och projektera för en solcellsanläggning i en del av Tuddarp. Planerna ligger än så länge i ett tidigt stadie.
Företaget vd, Lars Laurin, konstaterar att den här typen av anläggningar är ganska ovanliga i Sverige.
– Det här blir en av de större markanläggningarna, det finns kanske mellan fem och tio totalt i Sverige. En av de största är vid Gärdstadverken i Linköping, säger han.
Marken på den gamla soptippen, där företaget vill montera solceller, är ungefär två hektar stor.
– Här finns ytor som är obrukbara för de närmsta 100-1000 åren beroende på hur man ser det. Det finns beslut att de inte får röras på väldigt lång tid. En solparks livslängd är kanske runt 50 år.
Företaget vill montera 4000 solcellspaneler. Dessa skulle kunna producera 1,5 megawatt, vilket motsvarar hushållsel för ungefär 300 hushåll, förklarar Lars.
Men, än är det en bit kvar innan planerna kan bli verklighet. I nuläget finns flera olika aspekter som måste undersökas, och tillståndsansökningar som måste få godkänt – innan företaget kan börja montera upp paneler.
– Deponi är en miljöfarlig verksamhet, det finns ett miljötillstånd hos länsstyrelsen. Vi måste kunna samverka med det så att vi inte inkräktar på funktionen av deponin, säger Lars.
Om allt går i lås kan det bli aktuellt med ett arendeavtal av marken. Att bygga upp anläggningen är beräknat att ta från några månader upp till ett halvår. När detta blir är ännu oklart, men skulle kunna bli till mitten av 2022 eller följande år.
Finns det svårigheter med att anlägga solceller på en gammal soptipp?
– Utmaningen är att marken rör sig över tid, det här kompakteras. Detta ska på ett eller annat sätt brytas ner över tid. Utmaningen är att markhöjden inte kommer att vara konstant. Man måste bygga ett system som kan fånga sättningarna som kommer att uppkomma.
Projektet är kanske bara början på något ännu större, fler ytor med deponi står på tur att sluttäckas.
– Då kommer man att sluta avtal så att vi fortsätter att bygga vidare efter hand.
Vem som blir slutkund för elen är ännu inte bestämt.
– Vår avsikt är att lämna över till någon som har intresse av att köpa solenergin under en lång tid framöver. Det skulle kunna vara Bixia, Vattenfall, men även en lokal företagsgrupp.