"Planen är redan att ta över utbildningen själva"

Industrin i Motala tänker omedelbart agera för att rädda det industritekniska programmet. "Kan vi istället utbilda på plats hos oss, kan vi nog också få en bättre utbildning", säger Kristoffer Böök, branchrådsordförande inom Tillväxt Motala.

HOTAT. Det industritekniska programmet på Carlsunds utbildningscentrum hotas av nedläggning.

HOTAT. Det industritekniska programmet på Carlsunds utbildningscentrum hotas av nedläggning.

Foto: Henrik Gedda

MOTALA2017-10-17 15:30

Igår berättade vi om bildningsförvaltningens sparförslag att lägga ned det industritekniska programmet på Carlsunds utbildningscentrum. Efter långvarigt dåligt intresse bland behöriga elever och med stora investeringsbehov i maskinparken betraktas programmet som "olönsamt". Tanken är stänga utbildningen till nästa höst och låta de kvarvarande eleverna i årskurserna 1 och 2 avsluta utbildningen på Dackeskolan i Mjölby.

Kristoffer Böök är ordförande för Tillväxt Motala branschråd för industriföretagen. Han menar att förslaget går stick i stäv med industrins personal- och kompetensbehov.

– Det är lite katastrof över det här. I Mjölby är det bara svetsutbildning som gäller och det är inte det utbildningsbehovet vi har hos oss. Istället har vi länge flaggat för att vi behöver kunniga i skärande bearbetning och just det utbildningsspåret försvinner om programmet läggs ned på Carlsund.

– För få elever, säger kommunen. Men tio utbildade NC-operatörer är bra mycket bättre än noll som vi ser det, säger Kristoffer Böök.

Dessutom, menar han, hotar nedläggningen att rasera det intresse som branschen i Motala nu långsiktigt försöker bygga upp för lokala industrijobb och den utbildning som krävs därtill.

– Vi driver projektet "En dörr in" där vi sprider kunskap om industrin, inte bara i årskurs 9 i grundskolan utan också redan i årskurs 6. Då måste vi självklart även ha kvar utbildningsmöjligheterna lokalt.

Kommunens planer har meddelats i ett mejlupprop från Tillväxt Motala till medlemsföretagen inom industrin.

– Vi måste så klart agera. Vårt behov av personal med rätt kompetens kvarstår ju. Planen är redan att ta över utbildningen själva. Det teoretiska ämnen får i så fall eleverna fortsätta läsa på Carlsund, liksom grunderna i verkstadsteknik. Men huvudparten av det praktiska förläggs hos oss, ute på företagen. Ett slags lärlingssystem som jag dessutom tror kommer att bli en bättre utbildning.

Kristoffer Böök delar Carlsundslärarnas uppfattning att det industritekniska programmets maskiner fortfarande duger för att ge grunderna i verkstadsteknik om utbildningen sedan blir mer arbetsplatsförlagd.

– Javisst, vi har inga anmärkningar där. Att maskinparken skulle vara omodern är nog mest ett svepskäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!