Nyårsdagen är pizzabagarnas stora dag

Myten verkar inte vara någon myt. Inte om man får tro pizzabagare i Motala i alla fall som räknar med många hundra pizzor innan dagen är slut.

Hamza Taher och Malik Taher, Pizzeria Di Palermo, jobbade hårt på årets stora pizzadag, nyårsdagen.

Hamza Taher och Malik Taher, Pizzeria Di Palermo, jobbade hårt på årets stora pizzadag, nyårsdagen.

Foto: Lillian Andersson

Motala2023-01-01 16:00

Det hade inte gått mycket mer än en timme från att pizzeriorna öppnat när vi besökte ett par stycken på nyårsdagen. Men telefonen hade redan gått varm och beställningarna strömmat in.

– Vi har lagat 80 pizzor redan första timmen, säger Christian Abdul Ahad på Pizzeria Rimini, som tillsammans med kollegorna förberett sig i två dagar inför den stora pizzadagen. 

En del kunder väljer att sitta i restaurangen och äter pizzan helt nygräddad. Andra kommer för att hämtade de klassiska kartongerna och burkarna med sallad. Dagen har börjat bra, men samtidigt vet Christian Abdul Ahad vad som väntar innan det är dags att stänga för kvällen.

– Den riktiga stormen är mellan fyra och åtta ikväll. Detta är vår bästa dag på året, den vi blickar fram emot, och vi ska se till att alla ska få mat, säger han.

På Pizzeria Di Palermo var det också full fart redan vid lunchtid. Det ringer i telefonen och plingar från appar. På tillredningsborden snurras det pizzabottnar som täcks med tomatsås, ost och alla andra tillbehör innan de skickas in i ugnen.

– Förra året sålde vi över 600 pizzor och en del annan mat och vi tror att det bli samma i år, säger Hamza Taher.

Att just nyårsdagen blivit stora pizzadagen tror Christian Abdul Ahad har flera orsaker.

– Man vaknar sent och ingen orkar laga mat, då vill man ha fast-food. Sen är det en tradition också, säger han och tillägger att även om de vet att det blir väldigt mycket jobb så är det roligt.

– Det är intensivt och lärorikt. Från år till år lär vi oss av de brister som kan ske, säger han och tar långa väntetider som exempel.

– Ibland stänger vi telefonen en stund för att klara det. Men våra kunder vet att vi jobbar stenhårt och alla vet hur det är just idag.

Hamza Taher berättar att de var på plats även på nyårsafton och blev ganska förvånade.

– Vi tänkte att vi skulle vara här och förbereda men blev det mycket beställningar också. Vi hade många kunder, säger han.

Men just nyårsdagen är kanske ändå den mest speciella dagen för pizzeriorna.

– Folk har festat på nyårsafton och detta är vårt jobb. Det är en bra dag, säger Hamza Taher och får medhåll av kollegan Malik Taher.

Sen är ju frågan vilken pizza som säljer allra mest, i alla fall på nyårsdagen. 

– Kebabpizzan. Eller all kebab, rullar och kebabtallrikar också, säger Malik Taher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!