– Det är en fantastiskt bra tilldelning som vi har fått, säger Ambjörn Lindqvist, verksamhetschef för Motala kommuns digitaliseringsarbete.
Han berättar att om alla kommuner skulle ha delat lika på statsbidraget från Post- och telestyrelsen, hade Motala endast fått sju miljoner.
Under året har det pågått ett internt arbete för att skapa en större medvetenhet hos tjänstemän och förtroendevalda att förstå behovet av att bygga ut bredbandsnätet.
– Vi tittade på hur det såg ut i kommunen, var de nationella målen anger att vi bör ligga 2025 – och resan dit. Här krävs det både privata aktörers satsningar för att bygga nät, kombinerat med att kunder får betala för anslutningen. Det behövs också ett tillskott från den offentliga sidan, säger Lindqvist.
Informationsarbetet har lett till att Motala kommun nu skjuter till hela 17 miljoner kronor.
Områden där installationer ska vara klara under 2024 ligger inom sydöstra, samt sydvästra kommundelelen. Även platser norrut berörs, upp till Medevi, samt mellan Motala och Borensberg, Godegård och Tjällmo.
– Det är inte riktigt alla som fått medel, men Borenet AB satsar egna resurser också.
Den andra lokala samarbetspartnern är Utsikt Bredband AB.
Var ligger de största utmaningarna?
– Norr om Godegård och Tjällmo. Dels är det långt bort från befintlig infrastruktur, sedan är det inte riktigt så mycket kunder där och det gäller att få en ekonomi i utbyggnaden för de kommersiella aktörerna. Ibland är det också mycket svår terräng med berggrund som gör det svårt att gräva. Men det finns en vilja och en plan att nå till de här områdena, så vi räknar med att vara klara till 2025.
Att bygga ut på landsbygden innebär ofta krav på olika markavtal.
Är det krångligt?
– Oftast är det inget problem när det finns ett intresse från markägaren att få till ett bredband.
Däremot, säger Lindqvist, kan det vara långa handläggningstider gentemot Trafikverket.
– Det är därför det är så viktigt att vi planerar det vi ska göra 2022, så att vi har ett halvår på oss att få alla tillstånd.
Något som han också nämner är möjligheten till ytterligare statsbidrag, för fortsatt bredbandsutbyggnad. I år fördelades 1,6 miljarder kronor. Nästa år kan det handla om nästan lika mycket pengar.
– Förhoppningsvis tillkommer ytterligare medel. Vi tänker oss också att kommunen ska bidra några år framöver.