Paulina la sig under kniven: "Det var värt det"

Paulina Abrahamsson drabbades av komplikationer efter sin tredje graviditet. Magmusklerna var trasiga och skinnet hängde. I september förra året la hon sig under kniven och gjorde en så kallad "mommy makeover".

Under 2020 sparade Paulina ihop pengar för att kunna genomföra operationen.

Under 2020 sparade Paulina ihop pengar för att kunna genomföra operationen.

Foto: Andreas Ekström

Motala2022-02-26 08:00

Andelen svenskar som plastikopererar sig har ökat under pandemin, något som Svenska dagbladet rapporterat om. I januari kom SVT:s dokumentär Under kniven, som handlar om plastikoperationer. Paulina Abrahamsson, 41, från Motala, är en av dem som är med i programmet. 

– En person från SVT skrev i en Facebookgrupp att de sökte någon som skulle operera sig utomlands så jag skickade in en video och kom med. Det trodde jag aldrig utan det var mer som en rolig grej, säger hon. 

I slutet av 2019 bestämde sig Paulina för att operera sig för att komma tillrätta med sviterna efter sin tredje graviditet, då hennes andra dotter föddes tidigare det året. Hon drabbades av rektusdiastas, som innebär att magmusklerna delat på sig efter graviditet. Det har lett till att hon fått diskbråck då magmusklerna inte klarar av att stabilisera bålen, en komplikation som hon hade aldrig hört talas om. För att åtgärda magen krävdes en operation

– Först sökte jag till vårdcentralen för att få min magmuskler ihopsydda då det var en glipa där på fyra centimeter. Men i Östergötland ingick inte den typen av operation. Eftersom jag var tvungen att ta det privat började jag kolla upp det och då hittade jag något som heter en full bukplastik, där man syr ihop magmusklerna och tar bort överflödigt skinn. Då tänkte jag att när jag ändå lägger mig under kniven så kan jag rätta till brösten också, säger hon. 

Ingreppet där man åtgärdar magmusklerna, skinnet och brösten kallas för en "mommy makeover". Men innan hon genomförde operationen talade hon med en kompis som hade beställt tid för operation på den klinik i Tallinn där Paulina sedan skulle komma att operera sig. 

– Jag väntade tills dess att min kompis hade opererat sig för att se hennes resultat och det blev jättebra. Det gjorde ju att jag kände mig trygg med den kliniken och beställde en tid för operation. 

Under 2020 sparade hon pengar och i september 2021 bar det av till Tallinn. Med sig hade hon sin systerdotter Felicia Trygg Abrahamsson. 

– Det var väldigt nervöst när man väntade. Man fick inte höra någonting utan det vara bara att vänta, säger Felicia Trygg Abrahamsson. 

Paulina berättar att en av anledningarna till att hon valt att vara öppen med sitt ingrepp är för att hon inte kände till komplikationerna som kan uppstå efter en graviditet. Men också att skönhetsoperationer är väldigt mycket mer vanligt i dag än vad folk tror. 

– Jag vet jättemånga som är i min ålder som gjort brösten. Eller så kanske man inte får några rynkor – men botox det har man inte gjort. Jag skulle säga att 80 procent av dem i min närhet har gjort någonting men det är bara 55 procent som är öppna med det. När det är så här vanligt tycker jag att man ska vara öppen med det. Folk kanske stämplar mig som ytlig för jag gjort det här men mina nära och kära vet om att jag inte är det och det är det viktigaste.

Finns det inte ett problem med att man normaliserar skönhetsingrepp?

– En tjej som var med i dokumentären hade mått dåligt över sin näsa. Och om hon opererar sig så att hon får en näsa som hon gillar då är det ju inte heller bra om hon måste skämmas för sitt ingrepp. Så jag tänker att någon form av normalisering men inom normalspektrat kan vara bra, men det får inte bli för mycket. Jag tycker att alla måste få bestämma över sin egen kropp. 

Paulinas systerdotter Felicia Trygg Abrahamsson berättar att hennes moster pratat länge om att hon velat operera sig. Men för egen del är det inte aktuellt och definitivt inte efter hon  sett Paulina opereras. "Du kunde ju knappt gå när du kom tillbaka", säger Felicia till Paulina.
Paulinas systerdotter Felicia Trygg Abrahamsson berättar att hennes moster pratat länge om att hon velat operera sig. Men för egen del är det inte aktuellt och definitivt inte efter hon sett Paulina opereras. "Du kunde ju knappt gå när du kom tillbaka", säger Felicia till Paulina.
Paulina Abrahamsson

Ålder: 43 år

Bor: Norr om Motala, på väg mot Godegård. 

Yrke: Personlig assistent

Kuriosa 1: Är uppfödare av Bengalkatter

Komplikationer efter operationen: Anstränger jag mig för mycket så svullnar magen. 

Var operationen värd det?: Ja. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!