Nu firar Motalaföretaget 100 år

I år är det 100 år sedan GR Magnusons Velocipedaffär startade i Motala. Ännu finns företaget kvar i form av Magnusons trafikskola.

Rolf Magnuson förklarar var familjeföretaget startade 1921 och var ingången till butiken låg, där Gallerian finns i dag.

Rolf Magnuson förklarar var familjeföretaget startade 1921 och var ingången till butiken låg, där Gallerian finns i dag.

Foto: Rita Furbring

Motala2021-01-30 10:00

Rolf Magnuson, barnbarn till grundaren Gustaf Ragnar Magnuson, har själv jobbat som trafiklärare innan han, delvis, gick i pension för elva år sedan. Hans intresse för historia - inte minst det som rör Motala - har resulterat i att han lyckats dokumentera mycket som rör hans förfäder.

På 1920-talet, berättar Rolf, fanns det få bilar i Motala, men farfar Gustaf Ragnar köpte sig en T-ford och jobbade förutom i cykelaffären med att köra taxi (eller droska som det kallades på den tiden). Enligt Rolf blev många nyfikna på att själva köra bil varpå farfadern började lära ut det. På den tiden fanns inga krav från myndigheterna att registreras som bilskola, enligt Rolf. Det ska också ha varit lätt att ta körkort

– Det var knappt någon trafik, eftersom det var hästskjutsar som gällde. Man kunde åka ut till Varamon och vända, hände inget fick man körkort.

Gustaf Ragnars två söner, Svante och Göte, fick tidigt börja arbeta som cykelreparatörer eftersom affären även erbjöd en verkstad på innergården. Butiken låg längs med nuvarande Gallerian, intill taxihållplatsen, i före detta Sparbankshuset som revs i början på 1970-talet.

Intresset för att lära andra att köra bil resulterade i att Gustaf Ragnar på 1930-talet kompletterade sin verksamhet med en bilskola. Med tiden tog sonen Svante över verksamheten medan brodern startade eget i Linköping, i samma bransch. 

Rolf berättar att hans farfar var fortsatt engagerad i bilskolan ända fram tills han drabbades av sjukdom och avled i början på 1950-talet.

Av de bilder Rolf visar upp finns dokumentation på en mycket livlig stad på 1960-talet då det ännu var vänstertrafik. Man kan se Repslagaregatan fylld av både fordon och människor.

– Det var stor kommers och mycket bilar inne i centrum, minns han.

Familjeföretaget kunde leva vidare ytterligare när Rolf så småningom erbjöds att ta över firman efter sin far.

– 1965 fick jag ett erbjudande om jag kunde tänka mig att bli bilinstruktör, säger Rolf och berättar att titeln två år senare ändrades till trafiklärare. Samtidigt fick han lära sig att ställa om från vänster- till högertrafik, något han tycker fungerade bra. 

Under 1980-talet anslöt 18 år yngre brodern Hans som i dag driver firman, som flyttades till Olovsgatan när gamla bankhuset revs. Vid den här tidpunkten var ännu deras far Svante engagerad i jobbet.

– Pappa älskade bokföring och han blev mycket av en hustomte.

Rolf tycker att arbetet som trafiklärare bitvis varit slitsamt med sena kvällar och helgjobb, men samtidigt givande genom möjligheten att få träffa så många olika människor.

– Jag har fått lära mig att utbilda efter varje elevs förutsättningar och det är jätteroligt när det kommer fram folk som hälsar och tackar.

Uppskattningsvis har han hjälpt mellan 7 000-8 000 personer att ta körkort genom åren och ännu stöttar han trafikskolan med handledarutbildningar och läromedel.

Att familjeföretaget firar 100 år tror Rolf är unikt för en bilskola. Dessutom är valet av yrke nu inne på fjärde generationen Magnuson då ena dottern, Kajsa, också jobbar som trafiklärare. Hon började i branschen 1993 och driver i dag eget företag i Vadstena och Mjölby.

Om det kan bli en femte generation trafiklärare genom barnbarnen är i nuläget oklart.

– Jag vet inte om intresse finns. De ska själva göra sina val, säger Rolf Magnuson.

Rolf Magnuson

Ålder: 76

Yrke: Pensionerad utbildningsledare med vissa uppdrag kvar.

Familj: Gift, två barn, fyra barnbarn.

Intressen: Motalas historia och idrott. Spelade i MHK: s A-lag i handboll i cirka tio år. Har tävlat i trial of Enduro.

Tog körkort: 1962 inom det militära, som stod för det. Rolf behövde bara betala för fotografiet, 1,75 kronor.

Svårast för nybörjaren: Att upptäcka faror tidigt. Titta långt fram och ha rörlig blick. Det tar hundratals timmar och tusentals mil innan man är någorlunda säker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!