Vi har tidigare skrivit om Vadstena kommun som specialinkallar sitt trygghets- och säkerhetsråd för att kommun, fastighetsbolag och polis ska kunna kraftsamla mot den omfattande skadegörelsen som varit i sommar bland annat i hamnen, Rödtornet och på skolor. I Motala är upplevelsen densamma.
– Det har varit ovanligt mycket i sommar. Det här är ett jättestort samhällsproblem, säger fastighetschef Bengt-Erik Thorsson på Motala kommun.
Råssnäsområdet har varit särskilt utsatt. Den igenbommade skolan har återkommande haft påhälsningar av barn och unga som brutit sig in, men som också eldat i och kring lokalerna. Man har också förstört byggnader och anläggningar intill den stängda skolan.
– Vi har renoverat fritidsgården för ett antal miljoner. Där har man slagit sönder så vi har fått byta skivor för runt 80 000 kronor. Och på parkourbanan har man brutit upp asfalt. Man förstör ju för sig själva, säger Bengt-Erik Thorsson.
Eftersom Råssnässkolan ska rivas gör kommunen bara insatser för att platsen inte ska vara farlig att vara på. Man har också fått tillstånd att ta in extra väktare för att patrullera Råssnäs och andra områden som varit utsatta i sommar. För Råssnäs är inte det enda berörda området. Man har exempelvis också fått ett stort antal fönster krossade på Skolgårda skola och på nya Mariebergsskolan har man satt upp bevakningskameror för att försöka stävja skadegörelsen. På Hällaskolan har man haft problem med ungdomar som klättrat på taket. Där har kommunen monterat upp värmekameror och högtalarsystem för att kunna se och agera om folk befinner sig uppe på byggnaderna.
– Men det har varit problem för väktarna att polisen inte haft resurser att komma och hjälpa dem när de har tagit barnen på bar gärning, säger Bengt-Erik Thorsson.
Han säger att väktarinsatserna ändå lugnat ner läget lite, men han befarar att problemen kommer att öka igen när skolan börjar. Dessutom finns en oro för att skadegörelsen också ska öka i Charlottenborg där kommunen nu stänger även Charlottenborgsskolan.
– Där har vi haft stora problem med inbrott och skadegörelse tidigare och det är klart att vi har en oro för vad som ska hända där, säger Bengt-Erik Thorsson.