Inne på matproducenten Mixum i Motala är det egentligen lågsäsong. Så här års är det relativt få som köper färdiga sallader, om man jämför med under sommaren vilket är en stor del av företagets normala verksamhet.
Lågsäsongen gäller dock inte äggproduktionen. Tvärtom. Just nu är det högsäsong för färdigkokta och skalade ägg. Här kokas det ägg för fulla muggar.
– Det är julborden som drar, ägghalvorna, förklarar Magnus Franzén, vd.
Inför julen har de en stor ökning på efterfrågan – från mitten av november och nästan hela december kokar och skalar de drygt två miljoner ägg i veckan. Eller, 16 800 ägg i timmen. Ägg som sedan säljs över hela landet.
– Vi ökar nog 50-60 procent under de här två månaderna. Det är extrem ökning.
Under några veckors tid får företaget öka bemanningen i kokeriet med några personer. För att hålla lagom produktionstakt räcker det vanligtvis med lite mindre än tvåskift. Nu har man nästan behövt öka till treskift.
Är det lätt eller svårt att hitta personal?
– I vårt hus går den andra verksamheten ner lite grann, så vi försöker fördela inom huset så mycket vi kan i det läget, säger Magnus Franzén.
En vanlig vecka under sommaren kokar de ungefär 1,5 miljoner ägg. Just nu skickas cirka 20 pallar om dagen ut i landet med färdigkokta ägg. Det är bara svenska ägg och företaget får nya leveranser flera gånger i veckan.
Årets äggkokningssäsong startade lite senare än vanligt för företaget, detta på grund av att beställningarna kommit in något senare än tidigare år. Detta gör att man får köra hårdare på kortare tid.
– Vi har haft pandemiår ganska nyligen, jag tror ingen i restaurangbranschen riktigt har vetat, blir det verkligen julbord eller inte?
Under pandemiåren var det inte alls lika hög produktion som nu. Efterfrågan var väldigt låg - men den har ökat igen.
– Nu blev det verkligen julbord i år skulle jag säga. Det känns som ett julbordsår.
Produktionen och efterfrågan är dock inte lika hög som den var innan pandemin.
– Vi är nog nästan i fatt som var innan, inte riktigt än. Men nästan, säger Magnus Franzén.
Det är spännande att följa äggen från att det landar i kokvattnet till skalning och paketering – missa inte videon inifrån produktionen på MVT.se