Platen köper telegrafstationen: "Vi tror att det är en bra affär"

För 8,1 miljoner har Platen köpt ett halvt kvarter i centrala Motala. Nu börjar arbetet med hur de ska göra med Telegrafen, en q-märkt fastighet som är byggd på ett annorlunda vis. "Man måste ha stege för att komma upp till fönstren", säger Albin Gunnarsson.

Telegrafstationen i Motala har sålts igen, för andra gången på ett par år. Köparen är kommunala Bostadsstiftelsen Platen.

Telegrafstationen i Motala har sålts igen, för andra gången på ett par år. Köparen är kommunala Bostadsstiftelsen Platen.

Foto: Lillian Andersson

Motala2024-08-22 12:30

Nyheten i korthet

  • Bostadsstiftelsen Platen har köpt Telegrafstationen i Motala för 8,1 miljoner kronor. Fastigheten, som är q-märkt, har stått tom i många år och har en ovanlig struktur, inklusive fönster som kräver en stege för att nås.
  • Platen planerar att omvandla byggnaden till antingen bostäder eller kontor, beroende på vad som är mest lämpligt. Eventuella byggnader på innergården kan komma att rivas och ersättas.
  • VD Lars-Åke Landén och styrelseordförande Albin Gunnarsson menar att köpet är en bra affär med tanke på fastighetens centrala läge och att Platen har resurser och kompetens för att utveckla och förbättra fastigheten.

Telegrafen har stått mer eller mindre tom i många år. Telia sålde fastigheten 2021 men hyr fortfarande en del av lokalerna. Nu har byggnaderna fått ny ägare igen. Köparen den här gången är Bostadsstiftelsen Platen men vad som kommer hända med den gamla telegrafstationen är inte klart.

– Vi förvärvade huset i juni, så vi vet inte så mycket ännu, säger vd Lars-Åke Landén.

Orsakerna till att Platen tagit beslutet att köpa fastigheten är flera. Men främst handlar det om läget enligt Landén och styrelseordförande Albin Gunnarsson (M).

– Vi kände att det här kan vara en möjlighet, läget är ju fantastiskt, säger Landén och tar närheten till järnvägsstationen, grönområden med Kanalstråket och centrum som exempel.

undefined
1934 togs bilden på Post- och Telegrafstationen. En bild som visar på de ursprungliga fönstren på nedre våning vilka byttes ut på 1990-talet.
undefined
Det är ett ganska mäktigt hus med kupor på taket, stora spröjsade fönster och en port kantad av två kulformade stenar intill trappan. Enligt uppgift ligger det ytterligare två sådan kulor inne i trapphuset.

Samtidigt är det i första skedet ett hus som inte är helt enkelt. Den bruna fastigheten i hörnet Poppelgatan-Drottninggatan är till att börja med q-märkt, vilket begränsar fasadändringar. Det är inte heller byggt som ett vanligt hus. Det ser ut som det är två våningar, av fönstren att döma, men fönstren sitter inte i normalnivå inifrån sett.

– Man måste ha stege för att komma upp, säger Gunnarsson.

– Det innebär en utmaning för att hitta en struktur som funkar på insidan och på utsidan. Men vi har haft en diskussion redan med kommunen och bygglovsenheten och de var ganska positiva, säger Landén.

Första tankarna var att göra bostäder i huset. Men under sommaren har det kommit fram lite nya idéer.

– Kanske är det enklare att göra det som ett kontorshus istället. Det finns inte så många rena kontorshus i stan och vi vill sondera terrängen för behoven, säger Landén.

undefined
Vd Lars-Åke Landén berättar hur bostäder kan byggas mellan den gamla telegrafstationen och fastigheten bredvid med fasad ut mot Poppelgatan och en överbyggnad över gångpassagen med trapporna upp mot Kyrkogatan. Husen på innergården kommer troligen att rivas.

Utöver själva Telegrafstationen ingår både mer mark och fler byggnader i köpet. Både mot Poppelgatan, där det idag är en grusplan, och upp mot gångvägen som går mellan Drottninggatan och Kyrkogatan.

– Där blir det bostäder, säger Landén direkt och ser visionärt en fin fasad ut mot Poppelgatan med överbyggnad över gångpassagen som är vid intilliggande fastighet.

Men hur många eller hur stora lägenheter är långt ifrån klart och inget de vill ens sia om.

– Byggnaderna som är inne på gården kommer vi väl troligen att riva och ersätta. Vi tänker att vi ska anlita någon som kan rita på det så vi har något att utgå från, säger Landén och menar att allt beror på vad som går och är lämpligt.

undefined
När putsen ramlade av huset och ner på gatan fick tidigare ägare göra en tillfällig renovering för att förbipasserande inte skulle komma till skada.

Platen är allmännyttan med hyresrätter. Samtidigt uttalas, från politiskt håll, att Motala behöver en annan fördelning på bostadsmarknaden och fler bostadsrätter. Hur ser ni på det, i det här fallet?

– Det finns en vilja, inom en enig styrelse, att vi också ska bygga bostadsrätter och det skulle vi kunna göra i en sådan här fastighet, säger Gunnarsson.

Han förklarar vidare att de inte köpt fastigheterna för sig utan hela det aktiebolag som de ligger i. 

– Vilket gör att vi kan utveckla fastigheten på vilket sätt vi vill. Det finns exempel på andra allmännyttiga bostadsstiftelser som äger en del av sin verksamhet i aktiebolag för att kunna utveckla och bygga bostadsrätter och affärslägenheter på ett sådant sätt att det inte stör den ordinarie hyresverksamheten, säger han.

Priset för förvärvet är cirka 8,1 miljoner kronor. Det är inte mycket för att vara mitt i stan?

– Nej, men det kräver ju mycket arbete och då krävs det någon som har vilja att göra någonting. De tidigare ägarna har haft fastigheten ganska länge utan att de kommit någonstans, säger Gunnarsson och tillägger att Platen har kompetensen och även en solid ekonomi som gör att de vågar och vill ta på sig ett sådant här projekt.

Är det så att ni egentligen betalar för marken?

– Ja, så tänker vi också, säger Landén.

undefined
Genom att inte bara köpa fastigheterna utan aktiebolaget som fastigheterna ligger i har man från Platen en större möjlighet att bygga exempelvis bostadsrätter berättar Albin Gunnarsson (M), ordförande och Lars-Åke Landén, vd.
undefined
Telegrafstationen är märkt med litet q, vilket innebär att fasaden är skyddad för större ändringar.

När en om- och nybyggnation kan bli aktuell är långt ifrån klart. Första steget i Platens nyförvärv är att byta värmesystem, från olja till fjärrvärme. I övrigt ser de inte att det krävs några akuta åtgärder i nuläget.

– Jag ser också framför mig att vi kommer att titta på den detaljplan som finns, för den är ganska gammal. Och även om vi just nu är ute och sonderar terrängen för efterfrågan på kontor så kan det, till syvende och sist, alltid bli bostäder, säger Landén.

Köper ni Telegrafen för att rädda det unika huset?

– Vi köper det för att vi tror att det är en bra affär och kan utvecklas av det, säger Landén.

– Och att vi tar lite ansvar också. Vi har kompetens att göra något och kommer göra det, säger Gunnarsson.

Telegrafstationen

Byggnadsritningarna är daterade 1922 och huset uppfördes 1924 i 20-talsklassicism.

Fönsterpartierna är ombyggda i mitten på 1990-talet.

Byggnaden har q1-bestämmelse som innebär att byggnaden inte får rivas och att sådana förändringar som befintlig byggnad ej får utföras som förvanskar dess yttre form och allmänna karaktär.

Enligt detaljplanen bör fönstren och fasaden återställas i ursprungligt skick.

Mot Drottninggatan finns en tillbyggnad från 1960-talet.

För nybyggnation mellan Telegrafen och längs med Poppelgatan godkänns fyra våningar samt anpassning till befintlig bebyggelse.

Källa: Motala kommun / Detaljplan för Telegrafen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!