Tobias från Motala ska laga maten på Nobelfesten: "En ära"

Motalakocken Tobias Adamovic är en av de som ska tillaga maten för 1 250 gäster på årets Nobelfest.
– Det är verkligen en ära och lite av en "bucket list-grej".

Det är lugnt, tyst och rofyllt i kocken Tobias Adamovics hemmakök i Motala och den supersociala katten Sven lämnar honom inte ifred en sekund. Men nu är det dags att åka upp till Stockholm och en mer livad tillvaro i köket på Festernas Fest och Nobelmiddagen.

Det är lugnt, tyst och rofyllt i kocken Tobias Adamovics hemmakök i Motala och den supersociala katten Sven lämnar honom inte ifred en sekund. Men nu är det dags att åka upp till Stockholm och en mer livad tillvaro i köket på Festernas Fest och Nobelmiddagen.

Foto: Lovisa Lindstrand

Motala2024-12-08 09:45

Nyheten i korthet

  • Tobias Adamovic, kock från Motala, är en av de utvalda att tillaga maten för 1250 gäster på årets Nobelfest.
  • Adamovic kommer att arbeta tillsammans med årets ansvariga kockar, Jessie Sommerström och Frida Bäcke, samt ett team av 40 andra kockar.
  • Menyn för Nobelfesten är hemlig, men det har avslöjats att fullkornsgröt kommer att ingå på något sätt.

– Jag fick frågan i början av september, "Vill du vara med på en stor grej i december". Det är lite svårt att vara ledig från jobbet i december bara för en "stor grej", men då fick jag reda på att det var Nobelfesten.

Allt har sedan dess varit hemligt och Tobias har inte fått prata med någon om sin medverkan som kock på Nobelmiddagen. Under torsdagen blev det officiellt att Jessie Sommerström och Frida Bäcke är årets ansvariga kockar och att de kommer ha ett 40-tal kockar vid sin sida. Jessie blev årets kock 2022, har varit med i ”Kockarnas kamp” och ”Kockarnas kock”. Frida Bäcke har två år i rad utsetts till ”Konditorernas konditor".

undefined
Bild från Nobelbanketten 2023 i Stadshuset, Stockholm. (Foto: Christine Olsson TT)

– Det är verkligen en ära. Nobelmiddagen är såklart lite av en bucket list-grej. Jag har inte fått veta så mycket, men har fått genomgå en säkerhetskontroll under hösten. Det var ju skönt att jag inte hade något i bagaget så jag kunde vara med, skrattar han.

Tobias Adamovic är uppvuxen i Österstad, strax öster om Motala och har jobbat som kock i Stockholm sedan 90-talet. Han bor nu återigen i Motala och jobbar sedan tio år som kock på Ombergs Turisthotell i Ödeshög.

– Det har hänt mycket med Nobelmiddagen sedan jag började, det blir bättre för varje år.

undefined
Tobias Adamovic har inte fått så mycket information om sitt uppdrag som kock på Nobelmiddagen, men han tror att tillbehören kommer bli hans grej.

Vad är din relation till Nobelmiddagen?

– Jag brukar följa maten och ha koll på vem som gör den. Det är så svårt att föreställa sig hur det går till och var alla faten står innan servering. Jag har jobbat med bankett förut men det var för 300 personer, nu är det fem gånger så många.

Vad vet du om din uppgift?

– Jag vet ingenting. Jag checkar in på lördag morgon och har ett schema till tisdag kväll. Alla moment delas upp och jag tror det kommer vara tillbehören jag ska jobba med. Allt ska klaffa och vara klart för servering samtidigt. Sedan får man inte ha några telefoner i köket, de måste låsas in. Ingen ska kunna läcka information om menyn innan den släpps.

Kommer du få provlaga något?

– Nej, det är mer "nu kör vi, nu ska det vara klart". De har förfilmat alla moment och kommer visa hur allt ska göras.

Menyn är hemlig, men kocken Jessie Sommarström har avslöjat att hon kommer använda sig av fullkornsgröt på något sätt.

undefined
En spontan vardagstitt i Tobias Adamovics kylskåp. "Dijonsenap är något jag alltid har hemma i kylen, men aldrig köpta färdiglagade köttbullar"

Vad tycker du om gröt på menyn?

– Det blir intressant och kommer säkert smaka gott.

Vad ser du mest fram emot?

– Hela grejen. Det är något nytt och annat mot det jag gör varje dag. Man kommer få lite ny input och ny inspiration.

Är du nervös?

– Nej, jag är rätt lugn och kan stänga av och producera när det behövs. Sedan är det ju stor mediebevakning och det bygger upp pressen lite.

undefined
Ett hektiskt schema från lördag morgon till tisdag kväll väntar nu kocken Tobias Adamovic i Stockholm. Han förbereder det sista innan avfärd mot Nobelfesten.
Kocken Tobias Adamovic

Äter gärna ute: "Bra mellanställen" – där det är vällagat

Alltid/Aldrig hemma i kylen? Dijonsenap/Färdigköpta köttbullar

Lagar helst en vardag: "Lagar då helst inte"

Lagar du helst på helgen? Någon rustik gryta

Odlar grönsaker hemma: Tomater, gurka och lök

Tobias läsartips, bästa grödan att odla: Mangold

Nobelmiddagen: Hålls i Blå Hallen, Stockholms stadshus den 10 december, vilket är Alfred Nobels dödsdag. Klädsel för männen är frack och för kvinnor är det aftonklänning eller balklänning. Inbjudna gäster är bland annat pristagare med familjer, medlemmar från akademi, regering och Svenska kungafamiljen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!