Det var i samband med stämman i Motala under lördagen som Persdotter tackade ja till uppdraget.
Vad innebär den här rollen för din del?
– I distriktsorganisationen ingår alla kommuner i länet, så är man ordförande där ska man hålla ihop det här gänget och hjälpa till att utveckla politik och organisation, säger hon.
Tidigare ordförande Birgitta Gunnarsson från Mjölby har valt att avgå efter fyra år, något som hon också meddelade vid årsskiftet, enligt Persdotter.
– Sedan har valberedningen jobbat väldigt noga med möten, nomineringar och intervjuer. Jag visste om att jag var deras förslag. Men sedan ska man ju ändå ha respekt för att det är ett möte och att ombuden ska få säga sitt, framhåller Maria Persdotter.
Varför tror du att det blev du?
– Om jag ska gå på vad valberedningen har sagt så är det för att jag dels har jobbat med media- och kommunikation i hela mitt yrkesliv och att det är någonting som är viktigt. Att komma ut och höras och synas. Det är en fråga om överlevnad.
Persdotter tror också att hennes tidigare roll som förbundsordförande i Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) spelat in.
– Där jobbade jag mycket med intressepolitik, men också med att hålla ihop en organisation och få alla att jobba åt samma håll. Det är alltid en utmaning.
Att bli en stark röst i debatten och inför val, är ett av hennes fortsatta mål.
Hur känner du inför förtroendet?
– Jag är jätteglad. Det är helt fantastiskt kul – och jätteutmanande. Jag backar inte för sådant, utan det är stimulerande.