Del av Askersund vill tillhöra Motala: ”Välkomna”

Boende i Nydalen i Askersunds kommun har ansökt om att i framtiden få tillhöra Motala kommun. "Välkomna till Motala", hälsar Maria Persdotter (C). Men, politiken är inte överens.

Boende i Nydalen, som tillhör Askersunds kommun, har ansökt om en ändring av kommungränsen. De vill i stället tillhöra Motala kommun.

Boende i Nydalen, som tillhör Askersunds kommun, har ansökt om en ändring av kommungränsen. De vill i stället tillhöra Motala kommun.

Foto: Peter Calén

Motala2023-11-10 08:44

I Nydalen, som tillhör Askersunds kommun, bor cirka 200 personer. En anledning till att boende nu har ansökt om en ändring av kommungränsen uppges vara behovet av samhällsservice.

undefined
Från politikens håll är man oense om huruvida man ska förespråka en ändring av kommungränsen, där Nydalen i sådana fall ska tillhöra Motala kommun.

– Det här var ett svårt ärende som vi hade uppe till kommunstyrelsen, men vi landade i att avstyrka det, sa kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) när frågan togs upp i kommunfullmäktige.

Det är Kammarkollegiet som beslutar om eventuella förändringar av kommungränser, men Motala kommun har av länsstyrelsen ombetts uttala sig om ansökan.

– Vi har haft en dialog tillsammans med Askersunds kommun och de berörda regionerna och vi landade i det här beslutet. Det finns många incitament till varför, men vi ställde oss frågan ”på vilket sätt skulle det här gagna medborgarna?”. Så som vi resonerade oss fram ser vi inte de direkta vinsterna, sa Mark Henriksson.

Han lyfte också att det finns invånare i Nydalen som inte är positiva till att ansluta till Motala kommun. Att besluta något över deras huvuden blir svårt.

– Utifrån det landade vi i att inte tillstyrka förslaget, men jobba mot en utökad samverkan i vår norra kommungräns och den södra kommungränsen i Askersund.

undefined
Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, vill inte se en ändring av kommungränsen. Däremot ser han gärna en utökad samverkan mellan kommunerna, för att hantera den problematik som finns för boende på kommungränsen. Det kan handla om skoltillhörighet, skolskjuts och annat.

Men Maria Persdotter (C) var av en annan uppfattning.

– Jag tycker att det här borde vi bejaka och säga ”välkomna till Motala”, sa hon och fortsatte:

– Här har vi ett samhälle som har kommit fram till att det här är det bästa för dem. Det är inte vår sak att säga om det här är det bästa för dem. Det bör de kunna veta själva.

Huruvida det finns invånare som inte är positiva till en ändring av kommungränsen vet man trots allt inte, konstaterade hon sedan.

– Det vi vet är att ett stort antal personer, både bofasta och sommargäster, har skrivit under namnlistor som också finns bland handlingarna. Motala har ett tillväxtmål och vi ska bli väldigt många fler än vad vi är. Vi behöver öka med ungefär en procent om året eller 400 personer. Här får vi, på ett bräde, 200 personer som mer än gärna vill ansluta sig till oss. Hur härligt är inte det?

undefined
Maria Persdotter (C) menar att en ändring av kommungränsen borde förespråkas. Det är Kammarkollegiet som i slutändan beslutar om en sådan ändring, men Motala kommun har av länsstyrelsen ombetts uttala sig.

– I den skrivelse som vi har fått till oss är det tydligt utmärkt vilka boende som har skrivit under den här listan och där framgår det klart och tydligt att det inte är alla som står bakom, kontrade Mark Henriksson.

Han konstaterade också att frågan är av "stor principiell art".

– Ska man bevilja alla kommunflyttningar och var ska man dra gränsen någonstans? Jag tänker att en sådan här fråga bör man inte ta lättvindigt på.

– Jag tycker att det är att ta lite väl lättvindigt på det att bara avfärda det här för att alla inte har skrivit på listorna. Jag säger en gång till, välkomna till Motala, kontrade Maria Persdotter.

Huruvida alla kommunflyttningar bör beviljas kommenterade hon:

– Om det hade varit en lång lista med olika byar som hade ansökt om att få tillhöra Motala kommun, då hade vi kanske haft ett lite mer strukturellt problem att hantera. Mig veterligen händer inte det här särskilt ofta och jag förstår inte vad problemet är för vår del. Varför skulle vi inte kunna säga ja till det?

undefined
Peter Karlberg (V) står bakom Maria Persdotter (C). Ur mänsklig synpunkt bör man lyssna på invånarnas önskan, anser han.

Peter Karlberg (V) ställde sig bakom Maria Persdotter.

– Ur mänsklig synpunkt vore det bra att lyssna på dem som bor där uppe. Det är inte så många, men det är ett par hundra medborgare ytterligare till kommunen.

Kommunfullmäktiges beslut blev slutligen att till länsstyrelsen avslå en ändring av kommungränsen, men både C och V reserverade sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!