Fördubbling av orosanmälningar om barn ställer krav

Från cirka 1200 till cirka 2800 orosanmälningar om barn och unga på fem år. Leder till behov av fler socionomer och som i sin tur innebär ökade kostnader.

Orosanmälningar gällande barn och unga ökar kraftigt. Behoven är stora och till det kommer bristen på socionomer enligt socialcirektör Pernilla Thunander. (arkivbild)

Orosanmälningar gällande barn och unga ökar kraftigt. Behoven är stora och till det kommer bristen på socionomer enligt socialcirektör Pernilla Thunander. (arkivbild)

Foto: mikael strand

Motala2022-06-07 16:48

Antalet orosanmälning för barn och unga har mer än fördubblats på fem år. 2017 inkom cirka 1200 anmälningar till socialförvaltningen, 2020 var antalet uppe i cirka 2000, för att 2021 landa på totalt 2783 anmälningar.

– Vi ser ökningen både i kommunen och på nationell nivå och vi har också sett att det är en pandemieffekt i det. Distansundervisning och att många tvingats vara mer hemma har påverkat. Det finns många orosmoment kring barn och unga som kopplats till pandemin och effekterna av den, säger Pernilla Thunander, socialdirektör.

Men det handlar inte bara om det förklarar hon.

– Det är ett generellt samhällsproblem och vi såg en ökning redan innan pandemin.

Har det blivit fler fall eller handlar det om att personal i skolan, exempelvis, blivit duktigare på att både se och anmäla?

– Det stora inflödet av anmälningar kommer från skola och barnomsorg. Så det inflödet har ökat. Men generellt vet jag att det har ökat nationellt, så det vore svårt att tro att det inte är samma här.

Socialnämnden är skyldig att inleda en utredning om behov av stöd och eventuellt skydd för varje barn. Och i det ingår även att hjälpa barnet att bearbeta de upplevelser det haft.  Lagen om barnfridsbrott trädde i kraft sommaren 2021. En lag som innebär att det är straffbart att utsätta ett barn för att bevittna brottsliga gärningar i nära relation. Vilket leder till andra typer av skyldigheter för kommunen men också till att anmälningarna blir mer omfattande i utredningsarbete.

För att klara ökningen av anmälningar, i kombination med ökade krav, måste det till mer resurser inom socialförvaltningen menar man. I verksamhetsanalysen inför nästa år föreslår förvaltningen en utökning med två heltidstjänsten. Samtidigt som man är väl medveten om att det är stor brist på socionomer.

– Tillsammans med sjuksköterskor är det en av de grupper där bristen är som störst. Men vi ser att vi behöver fokusera på barn- och ungaområdet. Vi ser också över andra delar för att använda de resurser vi redan har, och för att avlasta på olika sätt i arbetet.

Socialnämnden har, de senaste åren, dragits med underskott i ekonomin och att anställa mer personal kostar. Kostnadsökningen för två tjänster landar någonstans på 1-1,5 miljon sammantaget. Några politiska beslut kring detta är inte taget.  

Karta: Kommunhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!