Höjda energipriser skakar tomatodlingen

De höjda priserna på pellets och el gör att tomatodlarna Annicka och Philip Assarsson i Varv måste senarelägga sin säsongsstart.

Även om säsongen blir kortare hoppas Annicka Assarsson att skörden inte påverkas nämnvärt. Förberedelserna har redan börjat i växthuset, men plantorna dröjer.

Även om säsongen blir kortare hoppas Annicka Assarsson att skörden inte påverkas nämnvärt. Förberedelserna har redan börjat i växthuset, men plantorna dröjer.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2023-02-03 15:00
undefined
Även om säsongen blir kortare hoppas Annicka Assarsson att skörden inte påverkas nämnvärt. Förberedelserna har redan börjat i växthuset, men plantorna dröjer.

Vanligtvis burkar paret sätta igång sin odling i mitten av februari, men nu har de fått skjuta fram den minst en månad. Värmen i växthuset hålls igång med hjälp av en pelletspanna, vilket är något som anstränger företaget mycket.

– Priset har tredubblats på pellets och vi har ett avtal som löper ut nu. När vi pratade om det i höstas så kände vi att nej, det går inte längre, vi får pausa, säger Annicka och blickar ut över det kalla och öde växthuset.

undefined
Vanligtvis fyller de växtuset med 5000 kvadratmeter tomater, men för att starten på säsongen ska bli bra krävs det att mars och april bli soligt.

Då de inte driver upp tomatplantorna själva så står växthuset tomt under vinterhalvåret. Men det kostar ändå 50-100 000 kronor att hålla det frostfritt.

– Vi har inga intäkter nu, allt är utgifter, säger Annicka och fortsätter:

– Det är så obehagligt att man inte kan påverka något. Vissa grejer i sitt företag kan man ju styra lite. Men det här står man helt handfallen emot.

Även om de känt sig tveksamma så bestämde de sig till slut för att köra.

– Vi började tänka på vår duktiga personal som jobbat hos oss i över tio år, de vill vi inte bli av med. Vi riskerar även bli av med kunder, och finns det någon annan som skulle vara intresserad av att driva ett växthus med de höga priserna det innebär? Vi tror inte det, säger Annicka.

Trots att prissättningen alltid har varit ett lotteri för dem så blir det extra påtagligt när kunder har mindre pengar att röra sig med, och butikerna pressar priserna.

– Vem kommer prioritera tomater när man är jätteorolig för elpriserna, det vet vi ju inte. Vi har all import att arbeta emot. Förhoppningsvis blir även den också dyrare. Jag känner, vi kan inte göra mer än att köra på.

– Grönsaker är en fri marknad i Europa. Men vi kan inte enas i branschen och säga, att nu har vi en ökning på tio procent. Inom industrin är det självklart att man höjer priset när det behövs. Men för oss blir det lite av ett lotteri, vi vet inte vad vi får för betalt. Och då har vi investerat lätt över en miljon när vi startar plantorna, säger Philip.

undefined
"Jag har haft ont i magen över det" säger Annicka när hon berättar om att de har fått flytta fram sin säsong för tomatodlingen på grund av de höga energipriserna.
undefined
Växhuset har ingen växtbelysning, men kräver ändå el och pelletsförbränning under vintern för att hålla det frostfritt. Bevattningssystemet får nämligen inte frysa.

Förhoppningen är ändå att säsongen ska ge lika mycket som tidigare år.

– Har vi tur med vädret och det blir en solig mars så kommer vi ta igen en del av produktionen ändå, säger Philip.

Vad behövs för att det skulle underlätta för er?

– Så fort det blir kristider så pratar man om de lokala produkterna. Men ska det finnas något i kristider måste det fungera i vardagen också. Det måste bli enklare för oss svenska producenter, säger Annicka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!