Platenelev: Inför undervisning på distans igen

Elever har svårt att hålla avstånd. Helia Saradar Zadeh menar att lösningen är att införa distansundervisning igen.

Helia Saradar Zadeh anser att distansstudier bör införas på hennes gymnasium för att minska samhällsspridningen av covid-19.

Helia Saradar Zadeh anser att distansstudier bör införas på hennes gymnasium för att minska samhällsspridningen av covid-19.

Foto: Privat, MVT arkiv

Motala2020-12-02 10:00

Carlsund utbildningscentrum har nyligen gått över till mer distansundervisning med anledning av ökad sjukfrånvaro.

På Platengymnasiet fortsätter verksamheten som vanligt, vilket Helia Saradar Zadeh är kritisk till. Hon anser att distansstudier bör införas även på hennes gymnasium för att minska samhällsspridningen av covid-19. 

Trots uppmaningar från skolledningen om att tänka på avståndet uppstår trängsel i klassrum, korridorer och matsal. Bussarna på väg till och från skolan är fulla med elever.

– Jag och mina vänner känner många som har smittats av corona. Vi ungdomar tänker inte så mycket på det här. Visst, många tar handsprit men när det kommer till trånga korridorer och att äta i matsalen så fungerar det inte, säger Helia Saradar Zadeh.

Hon berättar att situationen i skolan bidrar till stress. 

– Jag vill inte gå till skolan varje dag och vara rädd för att ta med mig smittan hem till min familj. Inte när jag kan få exakt samma undervisning hemifrån i säkerhet.

Enligt vissa studier ledde vårens stängda gymnasieskolor till försämrat mående bland elever. Helia Saradar Zadeh berättar att även hon kunde uppleva situationen som påfrestande och förstår att alla inte gillar upplägget. 

Samtidigt ser hon ingen annan lösning på problemet.

– Jag och mina kompisar har pratat om delvis distans eller schemalagd distans. Då kan man minska antalet elever som är i skolan samtidigt. Det skulle också kunna vara ett väldigt bra steg, säger Helia Saradar Zadeh.

Mark Henriksson (M), bildningsnämndens ordförande, berättar att man har ständig kontakt med skolorna för att ha koll på eventuell smittspridning.

Är distansundervisning på Platengymnasiet aktuellt just nu?

– Vi har fått mandat från regeringen att vidta distansundervisning vid behov. Men sist jag kollade fanns det inga sådana planer på Platen. Däremot kan det ju gå fort, så jag vet inte i talande stund hur det ser ut, säger Mark Henriksson.

Hur ser du på att eleverna reagerar?

– Det jag vet är att man från förvaltningshåll försöker lösa situationen på bästa sätt. Distansundervisning är något som man vill ägna sig åt i sista hand eftersom man såg att det inte gav så goda effekter under våren. Jag förstår att det kan upplevas stressfullt för vissa, och vi försöker hitta de bästa lösningarna, säger Henriksson.

Per-Arne Sterner, bildningschef, berättar att man har en plan att följa som ska tala om vilken typ av åtgärder man ska vidta vid olika skeenden. Beroende på eventuell smittspridning kan kommunen gå in och besluta till vilken grad undervisningen kommer förändras. Just nu anser man inte att det finns något behov av en sådan förändring på Platengymnasiet. 

– Men det är tydligt att oron är på en helt annan nivå nu än vad den var i våras. Och det tänker jag att det är runt om i hela samhället. Jag har full förståelse att det är så, säger Sterner. 

Det man praktiskt gör för att undvika trängsel är allt från att man flyttar verksamhet till större lokaler till att uppmana att elever tar andra färdvägar till skolan.

Om man som elev känner sig orolig, vad ska man göra då?

– Man kan alltid vända sig till sin rektor för att prata, så kommer skolan och rektorn göra sitt bästa för att hantera den stress eller oro som uppstått. Sedan är det olika beroende på vilket program man går. Men det ska alltid finnas utrymme för en individuell bedömning, säger Sterner.

Karta: Platengymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!