Operationen tog bort kilona men gav svåra biverkningar

Mikaela Hess genomgick för 2,5 år sedan en gastric bypass. Operationen gjorde att hon tappade all övervikt, men biverkningarna som följde, lever hon med varje dag.

Mikaela Hess medger att hon mår bättre av att se den fysiska förändringen, men hon kämpar fortfarande mot biverkningarna efter ingreppet.

Mikaela Hess medger att hon mår bättre av att se den fysiska förändringen, men hon kämpar fortfarande mot biverkningarna efter ingreppet.

Foto: Rita Furbring

Motala2022-01-30 08:00

Mikaela Hess är en ung, gift tvåbarnsmamma som arbetar som kock på förskola. Men för drygt två år sedan förändrades delvis hennes liv. Hon berättar att hon i många år dragits med en odiagnosticerad värk i kroppen. I samband med att hon började läsa till kock på gymnasiet drabbades hon också av hormonrubbningar, till följd av sköldkörtelproblem. Det i kombination med dåliga matvanor ledde till övervikt. Som mest vägde Mikaela 117 kilo. 

2018 genomgick hon en tuff graviditet och efter det kämpade hon för att gå ner i vikt, utan större resultat.

– Det var inte kul. Jag kollade mig i spegeln och tänkte, varför händer inget? Jag var ständigt svullen och hade värk i kroppen.

Mikaela blir märkbart berörd av att prata om den tiden och hon minns tankegångarna.

"Jag vill inte dö tjock".

undefined
Det är cirka 2,5 år sedan Mikaela Hess gjorde en gastric bypass-operation. Fortfarande lider hon av flera biverkningar.

Yngsta dottern Livia, snart ett år, sover förmiddag och Mikaela pratar med låg röst. Katten Tisse pockar på uppmärksamhet och hoppar upp i vardagsrumssoffan för att bli klappad.

Mikaela fortsätter berätta om hur hon började läsa på om gastric bypassoperationer och hur hon till slut vände sig till vårdcentralen för att få hjälp. För att bli godkänd krävdes samtal med både kirurg, dietist och kurator och enligt Mikaela var de ganska "hårda" med frågor om vad man gjort själv för att försöka gå ner i vikt. Viss information om eventuella biverkningar gavs också. Men i efter hand önskar hon att den hade varit mer ingående. Likaså hur andra kan må efter ett ingrepp.

I september 2019 sövdes hon ner. Men uppvaket, blev inte vad hon hade hoppats på.

– Jag hade världens ångest, vad har jag gjort? Jag blev sängliggande hemma i en vecka och det kändes som att jag sprungit ett maraton. Jag hade så ont.

undefined
"Jag känner inte igen kroppen och mitt mående har blivit sämre", säger Mikaela Hess.

Utåt sett såg omvärlden hur Mikaela minskade i vikt, totalt 43 kilo. I ett inlägg på sociala medier skriver hon om responsen: "du ser ut att må så mycket bättre" och "oj vilken resa du gjort". Och ja, Mikaela medger att hon mår bättre av att se den fysiska förändringen. Värken har minskat i kroppen och hon kan äntligen handla kläder som passar. Men, det som plågar henne nu syns inte utanpå.

– Jag känner inte igen kroppen och mitt mående har blivit sämre.

Vissa dagar kan hon äta nästan normalt för att andra dagar, efter bara några tuggor, drabbas av så kallad "dumpning" då kroppen kallsvettas och Mikaela blir liggandes med kraftigt illamående och värk. 

Att gå på restaurang, säger hon, är nästan omöjligt. Ja, att överhuvudtaget äta någon annanstans än hemma innebär att hon måste planera att ha en toalett i närheten. 

– Jag trodde inte att man kunde må så här dåligt. Det som skrämmer mig är att många tror att de ska må bra efteråt.

undefined
Mycket vatten och även små mellanmål behöver Mikaela få i sig under en dag.

Hon tror att det generellt är för lätt att bli godkänd för en operation i dag och hade önskat ett större motstånd från vårdgivarna.

– I dag litar jag inte på min kropp. Det är det jag saknar. Hade jag haft lätt att gå ner i vikt hade jag aldrig gjort operationen.

Hon försöker äta regelbundet och hon dricker mycket vatten. Hon är också beroende av tuggummi. Det hjälper henne att komma över illamåendet.

Mikaela hoppas med tiden lära sig handskas med sina magproblem och stressen, när hon mår dåligt. Genom sitt inlägg i sociala medier vill hon lyfta fram sin bild och sina erfarenheter. 

– Gastric bypass är inte för alla.

Mikaela Hess

Ålder: 24.

Familj: Gift och två barn.

Intressen: Umgås med familj och vänner, matlagning.

Framtidsdrömmar: Köpa ett boende med min familj, hus eller radhus i stan. Jobba mer med mitt mående och min kropp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!