Vårdföretaget Attendo var i december på ett möte i Mo-tala och erbjöd kommunen att bygga och driva ett helt nytt område i norra delen av staden. Där har de redan visat intresse för en tomt. De har också redan konceptet färdigt, vilket innebär att man efter ett godkännande från politikerna bara är en detaljplan och ett bygglov ifrån att sätta spaden i marken.
– Det handlar om en investering på över 100 miljoner kronor så vi gör ingenting utan att politikerna sagt att de är intresserade, men vi vet ju att det finns ett behov i Motala av nya platser. Där finns flera boenden som är mindre och därmed mer kostsamma, säger företagets affärsutvecklare Robert Blomström.
När det gäller Motalas behov av äldreboenden konstaterar socialdirektör Sven-Inge Arnell att det mellan år 2020 och 2030 kommer att behöva byggas tre nya stora äldreboenden i kommunen. Det har tidigare diskuterats att renovera Samuelsberg, men de planerna ligger på is.
– Att få ett helt nytt boende skulle kanske kunna vara intressant, men det är en politisk fråga. Vi kommer framöver att ha ett möte med stadsbyggnadsenheten för att diskutera om det finns någon lämplig tomt om man skulle vilja bygga i de centrala delarna, säger han.
Med tanke på att det finns framtida behov och eftersom det tar tid att bygga nytt eller bygga om så menar Sven-Inge Arnell att man redan nu behöver börja fundera på vad som ska göras.
– Vi har fått påstötningar från Aleris också som driver två av våra boenden i dag. De skulle också gärna se någon form av utveckling. Men vi har inte lämnat något definitivt besked till någon än, säger han.
I dag byggs en ansenlig del av äldreboendena i landet i privat regi. Men det handlar om både bygge och drift, blir det ingen privat regi av driften är i alla fall Attendo inte intresserade. Det är dock en knäckfråga i Motala där politikernas åsikter om man ska ha äldreomsorg i privat regi är splittrade.
Företaget föreslår två olika driftvarianter. Antingen att kommunen tecknar avtal om att köpa ett visst antal platser eller att man ändrar regelverket för valfrihetssystemet LOV som i dag innebär att äldre som har hemtjänst kan välja privata utförare eller kommunen.
– Då har vi inga garantier om platser, men de äldre skulle kunna välja att de vill bo hos oss, säger Robert Blomström.