– Vi har ju satt upp staketet för att det inte ska vara tillgängligt för allmänheten. Bedömningen är att det inte är ett område som man bör vistas i. Vi rev ju de gamla fastigheterna som finns däri, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M).
– Vi avvaktar nu mark - och miljödomstolens besked och innan vi får det så kommer vi inte göra nånting med staketet utan det kommer ju absolut stå kvar där, fastslår han.
I juni förra året togs en del av stängslet bort. På så sätt har vissa delar av området gjorts tillgängliga. Kring huvuddelen av området är stängslet kvar.
– Det är ingen öppning i staketet men vi har tagit bort en del av staketet och minskat totala inhägnade området, säger Sani Muric, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering på Motala kommun.
Man öppnade upp mer för allmänheten eftersom detaljplanerna för området tar tid uppger han.
– Det var ju en politisk viljeinriktning att tillgängliggöra i den mån det går.
Mark Henriksson förklarar varför det är viktigt för politikerna:
– Vi har ju fått förfrågan om det är möjligt och då hade vi det uppe för beslut i kommunstyrelsen inför förra sommaren. Och då tittade man på vilka områden som var rimliga att göra en liten marksanering för att kunna tillgängliggöra området.
Han fortsätter:
– Och då landade vi i att det här som vi kunde göra var rimligt.
Mark Henriksson säger också att det inte finns några planer på att utöka den nu tillgängliggjorda ytan.
På de delarna som har tillgängliggjorts har kommunen enligt Sani Muric planterat, och tagit bort saker i backen.
– Men resten av området vill vi ha stängt, för det kostar alltför mycket att tillgängliggöra, säger Muric.
Det skulle enligt honom handla om flera hundra tusen kronor.
När det gäller varför politikerna inte vill ta den kostnaden säger Mark Henriksson att det är just utifrån bedömningen som de gjorde förra sommaren och fick olika alternativ presenterade för sig.
– Det är ju ganska omfattande saneringar man behöver göra och tanken är ju att när en byggherre kommer och vill bygga på det området så kommer de saneringkostnaderna ingå i byggprojektet som blir.
Henriksson konstaterar:
– Vår vilja och intention är att detaljplanerna ska vinna laga kraft.
Vad gäller de delar av området som fortfarande är inhägnade handlar det enligt Sani Muric också om att man inte ska gå in där.
– Det finns lite grejer i marken och så, så det är inte så bra, säger Muric.