Hela folkets hus var fyllt av personer som samlats för att lyssna på den två timmar långa föreläsningen.
– Vi har fått förfrågan om att hålla fler föreläsningar om integration för våra anslutna enheter i västra östergötland. Så då passade det perfekt att Sara kunde komma hit, säger Jakob Rönnqvist från Samordningsförbundet i västra östergötland.
GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) är en organisation som jobbar med att föreläsa och sprida kunskap om förtrycket.
– Jag tycker det är viktigt att få komma ut och föreläsa för de här människorna som behöver kunskapen i deras viktiga jobb. Det handlar främst om att politiker och myndigheter måste ta ansvar och få förståelse om det som sker, säger Sara och fortsätter:
– I slutändan kommer den nya generationens kunskap och styrka vinna över den gamla generationens värderingar som försöker styra här.
Sara kom till Sverige 1993 då hon själv flydde från våld och förtryck och började direkt föreläsa.
– Jag hade jättestora förväntningar på landet Sverige som var utmålat som världens mest jämställda land, men hederskulturen hade flyttat hit.
Våldet kan ta uttryck på flera olika sätt.
– Det handlar i alla fall om att man vill kontrollera kvinnan. Könsstympning, begränsningar, tvångsäktenskap eller tvångsgraviditet – allt för att hon inte ska smutsa ned familjens heder.
Alltså är handlingarna alltid någon annans vilja.
– Att som myndighet vara "snäll" och "hjälpa" på grund av någons religiösa eller kulturella värderingar hjälper ingen. Man ska inte tillfredställa mamma, pappas eller farfars behov av att kvinnan ska vara på ett visst sätt. Man ska inte försvara något som går emot de mänskliga rättigheterna. Det är som att ge Alvedon mot huvudvärk och plåster för såret, du räddar henne tillfälligt men mördar henne psykiskt hela livet, om hon nu inte skulle hinna dö fysiskt, säger Sara.
Hon menar att man måste börja agera snabbare om man skulle se signaler på hedersrelaterat våld eller förtyck.
– Ekonomiskt är det också enklare att ta hand om någon som inte redan blivit könsstympad, bortgift eller bortförd.
Kartläggningen över hedersrelaterat våld har och är en bristvara i vissa delar av världen.
– Bara i Sverige dör minst fem kvinnor av hedersrelaterat våld varje år. 132 barn kom hit redan bortgifta förra året, och de har placerats ut i landet i flera olika kommuner med sina våldtäktsmän, säger Sara.