– Det beror på var vi hamnar i detaljplanefrågan, vad Länsstyrelsen kan godta. Visst har vi kalkyler för projektet, men det går idag inte att avgöra om vi behöver lägga, låt oss säga, 100 eller 400 miljoner. Det beror på vad vi får göra, säger Ola Serneke, vd för Serneke Invest.
Såväl han själv som byggkoncernenen som bär hans namn har parallellt med engagemanget i Motala varit omskrivna i andra och mindre smickrande sammanhang. Kunder som klagat där man beställt byggande, kostnadsproblem med det så kallade Karlatornet i Göteborg och så Ola Sernekes egna inlägg under pseudonym som kunde påverka aktiekursen.
Det senare krävde också avbön och att han frånträdde posten som koncern-vd.
"Jag har i det här avseendet inte levt upp till den värdegrund som är så viktig för bolaget, och jag har brustit i att vara en bra förebild", uttalande han i ett pressmeddelande i februari i år.
Och allt som skrivits om era kostnadsproblem – har ni verkligen de muskler som krävs för Motalaprojektet?
– Det är upp och ner i branschen och mycket har varit kopplat till Karlatornet, men där är det ordning nu och byggs för fullt. Vi har även förändrat inom koncernen och kapat overheadkostnader. Och med ett eget kapital på 2,3 miljarder ska det väl inte vara några problem i Motala. Motala Verkstad är ändå, jämförelsevis, ett ganska litet projekt. Men vi vet som sagt inte än vad som fullt ut är möjligt. Vi tar upprustningen av Lokverkstan först.
Att man ger sig i kast med åtagandet beror enligt Ola Serneke på bolagets nisch att utveckla blandstadsmiljöer. Skisserna visar alltså event i Lokverkstan medan Plåtverkstan mest ska tjäna som en något ruff anläggning för idrott, bland annat ska beachvolleybollspel vara möjligt. Andra ytor kan disponeras och byggas till för handel, annat företagande och restauranger.
Man hoppas på sikt även kunna bygga ett hundratal bostäder och ett hotell med lika många rum.
– Lägenheterna blir i så fall bostadsrätter, övriga lokaler avser vi att äga själva, säger Ola Serneke.
Han ser Motala som en tillväxtort, det var det och den kulturhistoriska miljön som lockade. Som tillväxtfaktor nämner Ola Serneke specifikt Lalandia.
Men är ni beroende av att också den etableringen blir av?
– Absolut inte. Vi tror nog alla att det verkligen blir av, men vårt projekt står inte och faller med Lalanida, säger Ola Serneke.