Redan innan förra sommaren märkte fysioterapeuterna av en ökad efterfrågan på rehab från människor, både i arbetsför ålder men även pensionärer, som fått problem med rygg, nacke, axlar men även höfter och knän. För vissa var besvären nya, för dem med tidigare problematik hade värken ökat till följd av minskad fysisk aktivitet.
– Vi svenskar är väldigt duktiga på att träna och röra på oss, men vi är också väldigt duktiga på att sitta redan från början. Att sitta för mycket är negativt och blir lite förstärkt nu när man jobbar mer hemma, säger fysioterapeut Annika Gustavsson.
– På en arbetsplats kanske man står och jobbar, man går och fikar, man hämtar papper, skriver ut, går och pratar och har möten, fortsätter kollegan Eva Johansson.
Enligt henne är det vanligt att krypa ihop och få dålig hållning vid just sittande arbete. Många möten hålls digitalt och man stirrar in i skärmen.
En annan patientgrupp som påverkats negativt under året som gått, enligt personalen, är gymnasieungdomar som i perioder måste jobba hemifrån.
– Det är tungt med distansundervisning och man ska ha karaktären att göra det man ska under en dag och där verkar det vara väldigt olika hur strukturerad skoldagen är. Har man tider och hållpunkter eller är det mer fritt? Det är tufft för ungdomarna. Sedan har vi det där med mobilen, säger Annika.
Under samtalen med alla nya patienter, som söker för olika smärtproblematik, ställs inte bara frågor om fysisk aktivitet utan också om levnadsvanor generellt, till exempel hur patienten äter. Det gäller att skapa sig en helhetsbild om livet i stort, framhåller Eva.
– Jag har jättemånga exempel där man äter en gång om dagen för att man vill gå ner i vikt. Samtidigt sitter man ner hela dagen och det blir lite tokigt för allt hänger ihop, fortsätter Annika.
Även patienter som är vana vid träning har påverkats negativt under pandemin då gym varit stängda och många har fått hitta alternativa sätt att röra sig på. Mycket utrustning, säger kollegorna, har sålt slut på nätet och människor hittar träningsinspiration genom exempelvis Youtube, vilket är positivt.
– Man försöker att hitta lösningar samtidigt som mycket har dött ut. Människan vill ju vara social och umgås och helt plötsligt har det blivit så isolerat allting, säger Annika.
Bland dem som söker hjälp finns även patienter som lider av mild till måttlig psykisk ohälsa.
– Vi vet ju att får vi ont i kroppen så påverkas även vårt psykiska mående, tankar och känslor som kan öka på smärtupplevelsen. Det går lite hand i hand, säger Eva.
Återigen lyfts stillasittandet fram som en negativ faktor, tillsammans med en långvarig isolering.
– För att motverka depression och dåligt psykiskt mående är motion och rörelse en jätteviktig del. Det ger positiva effekter på hjärnan, säger Annika och nämner faktorer som minskad stress, förbättrat minne och koncentration.
– Människan är egentligen fantastisk, vad vi har i oss, både kroppsligt och mentalt så att röra på sig och ha bra sunda vanor är grundläggande, fortsätter hon.
Ohälsa under pandemin ska även andra kollegor inom primärvården ha märkt av hos sina patienter.
– Om man lever själv från början så kan det vara helt dött för en del, de träffar ingen. Kanske på sin höjd en granne. Men ingen annan på flera månader, säger Annika Gustavsson.