Oklar när Skolgårda får nytt kök

Skolgårdas planerade kök och matsal stoppades när kostnaderna skenade iväg med 20 miljoner kronor. Nu står projektet still till en oberoende granskning skett.

Eleverna ska få mat, det lovar tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson (MP).

Eleverna ska få mat, det lovar tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson (MP).

Foto: Anders Törnström

Motala2017-03-27 13:20

Ombyggnationen av Drottningplan kan ha dragit iväg med tio miljoner kronor och det bristfälliga hanteringen av projektet har fått politikerna att besluta om att ta in en extern revisor som ska granska hanteringen. Men det är inte det enda projektet som sätts under lupp. Även den planerade ombyggnationen av köket och matsalen på Skolgårda ska nu undersökas.

– Man gjorde en kalkyl för att bygga om köket, men när man fick in anbuden från upphandlingen så låg de betydligt högre än vad man budgeterat för. Orsaken var att man blandat in flera andra delar i projektet, säger tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson (MP).

Från början gällde kalkylen och skisserna bara ett nytt kök åt kostenheten. Men sedan växte önskemålen. Köket blev ett centralkök som skulle ersätta Lasarettsköket och skolan såg behov av en utbyggd matsal och ytterligare lokaler. De anbud som kom in låg därför 20 miljoner kronor över den ursprungliga budgeten. När anbuden kom in slog man därför in bromsen och sedan i höstas står hela projektet på paus.

– Projektet står still just nu, så är det. Men eleverna behöver inte vara oroliga. De kommer att få mat. Köket har visserligen fått allvarlig kritik när det gäller arbetsmiljön, men vi kommer att se till så att eleverna får mat, säger Agneta Niklasson.

Projektet har stått still ett bra tag, när tar ni tag i det här?

– Nu vill vi vänta till dess att den externa granskningen av projektet är klar. Det besked som vi fått är att den ska vara klar i vår, men jag kan inte säga nu när man börjar jobba med projektet igen, säger Agneta

Niklasson.

Hon förklarar att den externa granskningen väntas ge svar på om projektet framöver ska drivas som en gemensam ombyggnad eller om skolans behov och kostenhetens behov ska delas upp i två olika projekt.

– Det är inte fel att göra det tillsammans, men bildningsnämnden behöver titta ordentligt på sitt behov av lokaler och de behöver meddela oss hur mycket mat vi faktiskt ska laga, säger Agneta Niklasson.

Så när projektet drar igång igen kan ni behöva börja om från början?

– Vi kan nog använda delar av det arbete som gjorts tidigare, men vissa delar kan behöva göras om, säger Agneta Niklasson.

Hur kunde det blir så här, hade ni inte koll?

– Köksdelen hade vi klar för oss, men sedan kom det in så många andra delar i projektet. Det var inte fel att tänka att det skulle göras tillsammans, men då blev det väldigt oklara besked, säger Agneta Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om