Ökad medvetenhet kring EU är målet för Platen

Platengymnsiet är en av nio skolor i Sverige i år som antagits till EU-parlamentets ambassadörsprogram. Går allt bra kan Platen bli EU-certifierade i slutet av det här läsåret.

Anna Wik och Martin Lohm, lärare Samhällskunskap på Platengymnasiet

Anna Wik och Martin Lohm, lärare Samhällskunskap på Platengymnasiet

Foto: Andreas Ekström

Motala2021-09-26 16:00

Tanken med parlamentets program är att man ska öka kunskapen och medvetenheten kring EU. Under året kommer elever från de samhällsvetenskapliga linjerna på skolan att arbete i olika projekt för att just öka kunskapen om vad EU är. För eleverna som engagerar sig i det här projektet ska det också finnas möjlighet att komma i kontakt med andra ambassadörsskolor i Europa eller träffa beslutsfattare från parlamentet. 

– Primärt tänker vi att det här ska vara mot eleverna i årskurs två och tre på samhällsprogrammet, säger Martin Lohm, samhällslärare och den som håller i EU-projektet tillsammans med samhällslärarkollegan Anna Wik.

 I dag i Sverige är det runt 70 skolor som är anslutna till programmet, som funnits sedan 2017. I år är Platengymnasiet en av nio skolor som antagits i Sverige, andra skolor som antagits är Berzeliusskolan i Linköping. 

Exakt hur man ska öka medvetenheten kring EU har man inte bestämt än. Mycket av arbetet ska komma på elevernas initiativ och att de själva ska komma på och genomföra olika typer av projekt. 

– Det viktiga i det här programmet är dels att sprida EU-kunskap och sprida EU men framförallt ska det vara ett program för eleverna. Hur man ska jobba och det är deras engagemang som ska vara drivande, säger Anna Wik. 

Både Anna och Martin tycker att det känns kul och ser fram mot att komma igång med EU-arbetet. 

– Det här känns inspirerande och bra tycker jag, säger Martin Lohm. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!