Oenig nämnd godkände bygglov till förskola

Alliansen och SD kör över tjänstemännen och oppositionen. De beviljar bygglov för privat förskola i Brunnsvik.

Det är intill lasarettet och Brunnsviksparken som Kunskapsförskolan vill etablera sig.

Det är intill lasarettet och Brunnsviksparken som Kunskapsförskolan vill etablera sig.

Foto: Therese Trogen

Motala2022-10-30 06:00

Kunskapsförskolan har sökt bygglov för en förskola för 84 barn vid Klockarevägen och Brunnsviksparken. Samhällsbyggnadsförvaltningen avslog bygglovet då ansökan inte ansågs uppfylla plan- och bygglagen (PBL) samt Boverkets rekommendationer för friyta per barn. En yta som man vill ska vara cirka 40 kvadrat per barn. I bygglovsansökan är den cirka 20.

Företaget gick vidare till nämnden. I augusti bordlades frågan. Nu har en oenig nämnd avgjort ärendet genom att Alliansen och SD gav bifall.

– Vår huvudanledning är att lagstiftningen och Boverkets rekommendation inte sätter några ytkrav för friyta, säger ordförande Caroline Unéus (M).

Alliansen har gjort en egen analys. Enligt den saknas lagkrav på friytan, även om önskemål om det funnits. Att en ”exemplarisk förskola” har 35-40 kvadrat per barn anser de är bra men att ”många faktorer kan spela in där man kan behöva sänka den ambitionsnivån”.

– Man ska kunna ha flexibilitet. Sen kan jag förstå att förvaltningen går utifrån det som rekommenderas, det ska de göra, men vi kan som nämnd fatta ett annat beslut, säger hon.

S och MP ställer sig bakom tjänstemännens avslag och fick V med sig.

– Vi tycker att rekommendationerna och PBL är till för att följas och de flesta kommunerna gör det, säger Maj Bergendahl (S) och tillägger att även bildningsnämndens ramprogram anger 35-40 kvadrat friyta per barn.

– Detta är ingen liten avvikelse, det är hälften och alldeles för mycket för att göra ett avvikande beslut. Vi bygger ju nytt, man måste ju se framåt utifrån barnens perspektiv inte utifrån ett företag som vill etablera sig. Barnen måste få gå före, säger hon.

Unéus menar att förskolan planeras i ett växande område, att det är en förtätning samt att förskolan ska använda Brunnsviksparken vilket även företaget uppger.

Bergendahl anser att friytan ska vara i anslutning till förskolan.

– Här tänjer man på lagstiftningen, rekommendation och det ramprogram som kommunen själva beslutat. Jag tycker man ska ha respekt för det, säger hon.

Tänjer ni på lagstiftningen?

– Ja, i och med att det är rekommendationer kan vi göra det, säger Unéus.

Är det inte ovanligt att gå emot tjänstemännens förslag?

– Nej, det har vi haft i flera ärenden innan, inte på en förskola men på annat, säger hon.

– Inte av den här digniteten, säger Bergendahl.

Unéus avslutar med att deras analys gått tillbaka till vad det står i olika texter och lagstiftningar.

Är det inte det som tjänstemännen har gjort?

– Men det kanske är som så att vi har hittat lite kryphål här. Och man har rätt som sökande, när man får avslag från förvaltningen, att få det prövat i nämnden. Det är vårt uppdrag, annars skulle inte vi behövas, säger hon.

Ny förskola i Brunnsvik

Kunskapsförskolan är ett företag som har friförskolor i flera kommuner i landet, bland annat Halmstad, Växjö och Älmhult.

Företaget har köpt marken vid Klockaregatan och i kontrakten ingår att de ska stå för saneringen av marken om bygglov beviljas.

Bildningsnämnden har godkänt friförskolan. Ett godkännande som är villkorat med att nämnden ska godkänna lokaler och utemiljö.

Karta: Brunnsviksallén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!