– Man har bott där under en längre tid, utan att vi har kunnat se det, säger Lars-Inge Andersson, ansvarig för fastigheterna på anläggningen.
Varför tror ni att någon bott där en längre tid?
– Ja, det är väl hur det ser ut i stugorna, säger han.
Är det stökigt?
– Otroligt, säger Lars-Inge Andersson och fortsätter:
– Det är tragiskt att det ska behöva hända, att någon inte har någonstans att bo. I sin desperation. Jag vet inte hur man ska se på det här.
Andersson berättar hur man redan förra torsdagen upptäckte att någon gjort åverkan på en servicebyggnad. Dagen efter gick frivilliga runt på anläggningen för att kontrollera resten av stugorna och upptäckte då att någon trängt sig in och bott i två av dem.
När vi kommer dit har man ännu inte hunnit städa efter den oinbjudna gästen, som stökat och smutsat ner ordentligt. Det ligger en massa skräp på bord och golv, matrester och kanyler. I sängarna ligger täcken och kuddar och det är tydligt att dessa har använts.
Utanför en byggnad står en hink med urin och toapapper.
Lars-Inge Andersson berättar hur verksamheten efter den första upptäckten i slutet på förra veckan, monterade upp en kamera. Kort därpå kunde den registrera en person som anlände till platsen. Polis larmades och kunde ta en misstänkt man på bar gärning.
Enligt förundersökningsledare Marcus Hoppe befann sig mannen då i en av stugorna.
Hur länge han kan ha bott på campingen är oklart, men brottsperioden sträcker sig från den åttonde januari till den åttonde februari, enligt anmälan.
Den misstänkte är en man i 40-årsåldern. Han är nu brottsmisstänkt på fem punkter som rör olaga intrång, stöld, skadegörelse/egenmäktigt förfarande och häleri. Den misstänkte har inte frihetsberövats.
– Vi vet vem han är. Han kommer inte att försvinna och brotten är inte tillräckligt grova för att man ska bli anhållen, förklarar Marcus Hoppe.
För volontärerna på Furulid återstår inte bara en rejäl storstädning. All åverkan på dörrar och även en del fönster kräver insatser.
– Det känns otroligt ledsamt och vi är ju inget företag och har rätt så höga självrisker, säger Lars-Inge Andersson.