Historiskt så har tjejer alltid varit i minoritet bland de studerande på Platengymnasiets teknikprogram. Exempelvis är endast 29 av de 116 elever i de tre årskullar som just nu läser något av de två teknikprogrammen tjejer.
– I årskurs tre är procenten tjejer något bättre. Där har vi 13 tjejer av 33 elever. Men vi har alltid haft fler killar än tjejer, säger Platengymnasiets matte- och fysiklärare Johan Granath.
Men till kommande årskullar hoppas Granath att det ska ske ett trendbrott. Det med hjälp av den satsning på en tjejkväll som han själv är den som tagit initiativ till.
– Allt började med att vi ville hitta sätt att få fler tjejer till teknikprogrammen. Då kontaktade vi TC (Teknikcollege Östergötland) för att få råd. De tyckte vi skulle höra av oss till Curt Nicolin-gymnasiet i Finspång. De har haft tjejkvällar i flera år. Det för både tjejer och deras föräldrar, säger Johan Granath.
Det konceptet kopierar Platengymnasiet när de den 19 januari bjuder in tjejer i årskurs åtta och nio till en informations- och inspirationskväll om teknikprogrammen.
– Vi riktar oss främst till elever i Motala, Vadstena och Borensberg. Men vi ska försöka kontakta Skänninge också. De som går i nian ska ju söka in till gymnasiet i februari så för dem ligger det kanske lite sent. Därför har vi tagit med dem i åttan också och tänkt långsiktigt.
Platengymnasiet har fått bidrag av Teknikcollege för att ta fram informationsmaterial till kvällen och för att marknadsföra den.
För att göra den tillgänglig för så många som möjligt kommer det ordnas med transporter för de som så önskar.
Vad kommer hända under kvällen?
– Vi tar hjälp av tjejerna i trean som inspiratörer så de kommer vara där. Våra lärare på plats och svarar på frågar. Sen kommer Maria Bogren, vd på Motala verkstad, och pratar om att behovet av kvinnor inom teknikområdet. Det är jättekul att hon ville komma.
Med under kvällen kommer även Susanne Yderfors, kemi- och biologilärare på Platengymnasiet vara. För hon hoppas att de som, trots satsningen, inte väljer teknik kan överväga det Naturvetenskapliga programmet istället.
– I årskurs ett har vi bara en naturklass och vi har aldrig haft bara en klass sedan jag började 1999. Så vi vill ha fler elever och de som är intresserade av de naturvetenskapliga ämnena, säger Susanne Yderfors.