För åtta månader sedan blev Joanna Lindgren klar från Lernias kockutbildning i Mjölby. Och att hoppa på kockstudierna var självklart för Joanna då hon älskat att laga mat sedan barnsben.
– Jag fick ett erbjudande via arbetsförmedlingen om att studera till kock. Då jag alltid varit väldigt intresserad av att både baka och laga mat så ville jag hoppa på utbildningen. Det är inte ofta man får en chans att utbilda sig till något som direkt leder till jobb, säger hon.
Pinghua Lu blev klar på Carlsunds kockutbildning för tre år sedan. Därefter har hon arbetet på kommunens måltidsverksamhet. Det var hennes dotter som tipsade om utbildningen på Carlsund och Pinghua, som tidigare har arbetat med mat men inom den privata sektorn, valde att sätta sig vid skolbänken.
– Jag behövde ha ett jobb men hade svårt att få tag i något då jag är lite äldre. Sedan fick jag höra talas om kockutbildningen på Carlsund. Utbildningen var jättebra och jag fick jobb efteråt. Först som timvikarie därefter började jag här på lasarettet, säger hon.
Trots att Pinghua har erfarenhet av att arbeta med matlagning sedan tidigare var mötet med den svenska matkulturen speciellt.
– Jag är från Kina och vi steker allt och vi använder aldrig grädde, mjölk eller ost i matlagningen. Först blev jag jättechockad och tänkte att det här kan man ju inte ha i maten när man lagar, men nu har jag lärt mig, säger hon.