Nytt verktyg i sparandet: "Inte lösningen med stort L"

Ett nytt arbetssätt och webbverktyg inom äldreomsorgen ska spara socialnämnden 18 miljoner. Summan är redan inräknad i 2020 års budget.

Jostein Langstrand och Pernilla Thunander räknar med att det nya arbetsverktyget kommer effektivisera äldrevården i Motala.

Jostein Langstrand och Pernilla Thunander räknar med att det nya arbetsverktyget kommer effektivisera äldrevården i Motala.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2020-07-02 16:00

Motala kommun har under många år haft problem med få upp tiden som hemtjänsten tillbringar hos brukaren. Socialdirektör Pernilla Thunander och utvecklingsstrategen Jostein Langstrand tror att man nu hittat nyckeln som ska hjälpa äldrevården att bli effektivare.

Vad är det som gör att man kommer klara det här nu?

– Vi har tittat på vad det är som är orsakerna till att vi inte har nått fram. Schemaläggning och bemanning är en stor nöt att knäcka. Det handlar om verktyg och kompetens, säger Pernilla Thunander, socialdirektör.

Enligt Thunander fungerar det nya webbverktyget separat från andra system som redan finns i kommunen. Vilket gör att enhetscheferna kan simulera vilken effekt schemaändringar eller anställning av personal har för bland annat brukartiden. Arbetssättet kommer från konsultföretaget Jotib och Motala kommun började arbeta med det hela för ungefär ett år sedan.

– Det här verktyget bygger på att man jobbar vecka för vecka när alla våra andra uppföljningssystem är månadsvis och har en eftersläpning. Det här ger möjlighet att få en nulägesbild, så man kan vara steget före, säger Jostein Langstrand.

I socialnämndens åtgärdsplan beskriver förvaltningen att tiden som hemtjänsten gör omvårdande arbete hos brukaren idag ligger på 56%. Något som man vill få upp till 70% inom tätorten och 60% på landsbygden.

– Syftet är inte att vi ska göra oss av med massa personal utan att vi tillsätter det som behövs med befintlig personal, säger Jostein Langstrand

Kommer det bli stressigare för personalen?

– Det är ju det svåra arbetet. Det som krävs är att man arbetar annorlunda med schemaläggning och det är där kompetensutvecklingen kommer in. När vi säger att vi lägger 56% hos brukarna så är ju 44% för mycket tid som vi lägger på annat, saker som vi inte ska göra. Personalen ska inte springa snabbare, säger Langstrand.

När kommer man nå målen?

– Det är jättesvårt att säga för det handlar mycket om hur snabbt vi kan ställa om tankesättet. En sån förändring tar tid. Vi kommer inte nå 70% nästa år, säger Pernilla Thunander.

Förväntan är även att omställningen ska generera en besparing på 18 miljoner, något som man redan räknat in i budgeten.

Kommer man klara att spara 18 miljoner i år?

– Vi följer den prognos som vi har lagt. Det som är bekymret som man inte riktigt vet något om är corona. Vi hade ett problem i början av året med att vi förlorade ett par miljoner, och de kommer vi nog inte kunna hämta hem, men just det kanske vi kan hämta hem på något annat sätt. Men det ser ut som att vi ska klara det, ja, säger Pernilla Thunander.

– Vi har inget val, vi kan inte ducka för utvecklingen framåt. Jag vill inte stå om ett antal år och inte ha medarbetare i tillräcklig grad som ska utföra ett kvalitativt arbete. Det blir ingen bra situation för någon, säger Thunander.

Under 2019 kostade konsultarbetet och verktyget kommunen cirka 250 000 kronor och fram till april 2020 hade summan hamnat runt 166 000 kronor.

Är det här lösningen på problemen?

– Nej det är det inte, det är ett mycket större arbete. Det här är en lösning vi måste ha, det är en grundförutsättning. Det är många andra parametar som spelar in, säger Pernilla Thunander.

– Det är inte lösningen med stort L. Det här är en nyckel för att se hur nuläget ser ut och hur man ska planera, säger Jostein Langstrand.

Jostein Langstrand och Pernilla Thunander räknar med att det nya arbetsverktyget kommer effektivisera äldrevården i Motala.
Jostein Langstrand och Pernilla Thunander räknar med att det nya arbetsverktyget kommer effektivisera äldrevården i Motala.
Nämnden och förvaltningen

Socialnämnden förväntas gå 33 miljoner back under år 2020, då har man redan räknat in den förväntade besparingen från arbetet med Jotibmodellen. Nämnden tror inte budgeten kommer vara i balans i år.

Socialdirektör Pernilla Thunander meddelar att man vill få in heltidsarbete som norm inom äldreomsorgen för att kunna vara så effektiva och attraktiva som möjligt, något som man tror är möjligt med Jotibmodellen.

Man förväntar sig kunna spara 20 miljoner kronor på ett helår med hjälp av modellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!