Försvarsmaktens övningsverksamhet innebär en risk för Vättern som dricksvattentäkt. Den för också med sig bullerstörningar och att fisk- och fågellivet i Natura 2000-området påverkas.
Trots det säger Länsstyrelsen i Västra Götaland ja till Försvarets önskan om att få flyga och skjuta mer runt sjön.
Samtidigt konstaterar man att lokaliseringen är mindre bra. Tillståndet bör därför begränsas till högst tio år och en alternativ plats för hela eller delar av verksamheten bör tas fram.
Yttrandet ligger nu hos Miljöprövningsdelegationen i Västra Götaland, den funktion inom länsstyrelsen som fattar beslut i alla ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet.
Inte okej, enligt Aktionsgruppen Rädda Vättern som på sin Facebook-sida uppmanar allmänheten att protestera mot yttrandet.
– Jag blir upprörd. Det är ett väldigt underligt beslut, säger Johan Elwing.
Försvaret har ansökt om att få utöka sina flygskjutövningar från 20 till 50 dagar per år. Länsstyrelsen säger ja till 30 timmar, inte minst på grund av bullerstörningar. Länsstyrelsen sätter också stopp för all ammunition som innehåller bly eftersom metaller ”kan medföra en negativ påverkan på dricksvattenkvaliteten”.
Däremot får Försvaret igenom sin önskan vad gäller antal skott och flygvarv för JAS 39 Gripen och SK60 samt flygtimmar för helikopterflyg.
Oacceptabelt, anser Aktionsgrupp Rädda Vättern.
– De negativa konsekvenserna borde vara skäl nog för att inte tillstyrka Försvarsmaktens ansökan, säger Johan Elwing.