Hur ska tjänstemän och politiker arbeta för att stärka Motala kommuns arbete med näringslivets utveckling? Det hoppas man ska framgå i den nya policyn och den nya handlingsplanen som nu varit hos kommunstyrelsen och slutligen beslutas av fullmäktige.
– De borde kanske funnits på plats ännu tidigare, men dokumenten är genomarbetade och de sätter verkligen fokus på våra näringslivsfrågor, säger Mark Henriksson (M).
I kommunstyrelsens beslut ingår också att det ska inrättas ett näringslivsråd bestående av politiker, tjänstemän och företagare.
– Ett råd visar att det här är prioriterade frågor, säger han.
Rådet ska inte ersätta det arbete som sker via Tillväxt Motala, vilka sköter näringslivsarbete på uppdrag av kommunen. Istället ska det blir ett komplement.
– Det här bli ett sätt att möta företagen och ge dem en möjlighet att i detalj redogöra för sina frågor och komma med inspel, säger oppositionsråd Elias Georges (S).
Planen är att näringslivsrådet ska träffas två gånger per år. I rådet deltar nämndsordförandena, arbetsutskottet för kommunstyrelsen och representanter för samtliga politiska partier. Utöver det tillkommer näringsidkare och tjänstemän. Totalt räknar man med 40 delegater.
Vilken makt får rådet?
– De kommer inte att ha någon beslutsmakt utan blir rådgivande, men det blir en arena för politiker för företagare att mötas. Det blir en ny kontaktyta som verkligen behövs, säger Mark Henriksson.
Men politikerna var inte överens. Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade invändningar. För V handlade det om formuleringar i policydokumentet som de menar skickar fel signaler.
– I texten står att företagen prioriteras. Vi tycker att det blir en felaktig formulering om det kan tolkas som att företagen går före andra grupper. De är viktiga, men inte viktigast, säger Rebecca Roxvret (V) som tyckte att ärendet skulle förberedas ytterligare.
Hon menar också att formuleringarna i policyn innebär väldigt höga krav på politikerna.
– För mindre partier så kommer det nog inte att gå att leva upp till de kraven. Det tycker vi också att man borde funderat mer kring, säger hon.
Även MP hade invändningar och tyckte att en återremiss hade varit lämplig. I slutänden blev önskemålet dock nedröstat. V valde då att reservera sig mot beslutet.