Enligt Motala kommun anläggs systemet på betesmark. Syftet är att gynna groddjur, fåglar, kärlväxter och insekter. I området har även Dansäterskolan skolskog.
– Vi har pratat med skolan för att de ska kunna använda området i sin utomhuspedagogik. Det kan handla om att håva efter insekter, kolla efter växter och grodor, säger kommunekolog Fia Sundin.
Möjlighet att leka med barkbåtar, säger hon, kan också vara ett sätt att tillämpa utomhuspedagogiken i och med att det kommer att bli mer vatten i området i samband med höga flöden.
I dag avleds dagvattnet via befintliga diken utan fördröjning och rening, innan det mynnar ut i Boren.
Dagvattnet uppges tidigare ha orsakat översvämningar och påverkat Borens och Motala ströms vattenkvalitet. Motala ström, som rinner vidare till Roxen och Glan, påverkas också av Borensbergs dagvattenutsläpp.
Det nya systemet, kommer enligt Fia Sundin, att få ett ringlande lopp med flera djuphålor samt två större dammar. Det kommer innebära att vattnet renas från tungmetaller och näringsämnen och risken för översvämning minskar.
Länsstyrelsen är medfinansiär i projektet som tilldelats 750 000 kronor, inom ramen för lokala naturvårdsprojekt, LONA.
Inom en månad räknar Fia Sundin med att det nya våtmarkssystemet i Borensberg kan stå klart. Hittills har en del träd avverkats på platsen för att man ska kunna anlägga det nya systemet. Det i sin tur ska generera ett bättre bete för fåren i området, framhåller hon.