Nytt besked för Motalas äldreomsorg

Regionens smittskyddsenhet ändrar rekommendationerna gällande skyddsutrustning. Därför införs nu visir inom äldreomsorgen. Men åtgärden är tillfällig.

Nu införs visir i äldreomsorgen.

Nu införs visir i äldreomsorgen.

Foto: MVT arkiv, Mostphotos

Motala2020-12-02 12:00

Regionen ändrar sina rekommendationer vad gäller skyddsutrustning. Enligt det nya beslutet ska alla vård- och omsorgspersonal som jobbar ansiktsnära patienter eller brukare använda munskydd eller visir. De nya riktlinjerna påverkar äldreomsorgen i Motala kommun.

– Under den här toppen som man ser nu väljer regionen att införa ytterligare en barriär. Efter det här beskedet har vi i kommunen tagit beslutet att följa smittskyddsenhetens rekommendationer och därför inför vi ökad skyddsutrustning i våra verksamheter, säger socialdirektör Pernilla Thunander.

En riskanalys är genomförd tillsammans med facken, material är beställt och instruktioner om hur skyddsutrustningen ska användas håller på att tas fram.

Vad innebär det här beslutet i praktiken?

– Det finns två olika lägen. Det ena är den här nya utökade rekommendationen som innebär att vi i all ansiktsnära vård, alltså inom en meters avstånd, i alla lägen ska använda visir. Det andra läget är när vi har en misstänkt eller konstaterad smitta. Där gäller sedan tidigare munskydd och visir, säger Pernilla Thunander.

I Motala kommun har man valt att den utökade rekommendationen ska innebära att personalen har visir. Pernilla Thunander menar att man gjort en samlad bedömning och att det ut både smittskydds- och arbetsmiljösynpunkt blir bäst.

– Det finns en risk för ökad smittspridning om utrustningen används felaktigt. Där har vi bedömt att man rör ansiktet mindre med visir än med munskydd. Därmed minskar det bäst smittspridningen, säger hon och fortsätter:

– Vad gäller arbetsmiljöperspektivet så är vår bedömning att visir exempelvis ger färre skavsår än munskydd.

De nya rutinerna införs så fort materialet finns på plats och så fort instruktionerna för hur det ska användas är klara. Förhoppningen är att det ska ske under onsdagen.

Hur länge gäller detta eller är det en permanent rutin under hela pandemin?

– Det gäller till dess att smittskydd ändrar sina rekommendationer. De har sagt att det gäller över den här toppen som är nu, säger Pernilla Thunander.

Ni har tidigare motsatt er införandet av skyddsutrustning i all verksamhet med hänvisning till ökad smittspridning. Nu går ni emot det, varför?

– Vi har beslutat att följa de rekommendationer som smittskydd beslutat om, men det är också därför som vi gjort noggranna riskanalyser och tagit fram informationsmaterial, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!