Nick Farmer har designat upplevelseanläggningar i 30 år och har involverats bland annat i projekt på Kolmården, Gröna Lund och Liseberg. Men han är också ansvarig för ett nytt upplevelsekoncept under namnet Timbalaya. Kortfattat är det ett äventyrsland utomhus med barnens fantasi som utgångspunkt.
– Så mycket av upplevelserna i dag styrs av teknik och maskiner. Det här handlar om mer traditionell lek i skogen där man uppmuntrar barnen att leka utifrån deras fantasi, säger han.
På en mässa i Orlando introducerades han för en ny satsning som var på gång i Sverige; Lalandia i Motala. Där inleddes diskussionerna om att här etablera också äventyrslandet och låta de två familjeattraktionerna komplettera varandra.
– Lalandia drar ordentligt med folk, men de behöver kompletterande aktiviteter. Folk som besöker dem vill inte vara i poolen hela tiden, säger Nick Farmer.
Samtalen inleddes på allvar 2019, men så kom pandemin emellan. Under tisdagen ligger det på kommunstyrelsens bord att avgöra om kommunen ska skriva avtal med Timbalaya. Ett sådant Letter of intent innebär att äventyrslandet inte utreder andra platser i Sverige och att Motala inte erbjuder det aktuella markområdet till någon annan.
– Det känns väldigt spännande att vi nu närmar oss ett förverkligande, säger Nick Farmer.
Området som är aktuellt är vid den södra infarten till Motala. Där riksväg 50 och Vadstenavägen möts, nedanför Södra Freberga och golfbanan, finns ett skogsområde som man hoppas ska kunna utvecklas till äventyrslandets magiska skog. Där ingår då bland annat önskebyn, Village of Wishes, ett högt observatorium med utsikt över skogen och områden för vattenlek.
– Skogen blir som en annan värld där träden blir en barriär mot vardagen som vi annars lever i, säger Nick Farmer.
Kommunstyrelsens besked är en pusselbit på vägen, men flera frågetecken kvarstår. Området behöver en detaljplan och frågor om naturskydd måste redas ut. Och så behövs finansiärer och någon som vill driva anläggningen som beräknas ha 25-30 anställda.
– Det här blir ett tredelat avtal. Timbalaya utvecklar konceptet, kommunen arbetar med detaljplanen och vi är sammanhållande samt hjälper till att söka finansiärer och operatörer, säger Magnus Lindberg, vd på Tillväxt Motala.
Han tror att andra inom upplevelsebranschen kan vara intresserade av att delta i etableringen utifrån att det kan bli synergieffekter.
– Vi räknar med att investeringen blir på 35 miljoner svenska kronor, men det måste beräknas utifrån hur många besökare som kan tänkas komma, hur intäkterna ser ut från matförsäljning och souvenirer, säger Nick Farmer.
Man tänker sig också att konceptet utvecklas över tid med bland annat böcker och tv-serier.
Men det återstår ändå en pusselbit, en stor fråga som kan bli helt avgörande.
– Det blir svårt att göra det här om Lalandia inte skulle bli av. Vi behöver det besöksantal som de räknar med. Men vad jag förstår så är det goda förhoppningar och att de ska få ett positivt besked, säger Nick Farmer.
Eftersom många frågor måste lösas har man ingen fast tidsplan i nuläget. Magnus Lindberg påtalar också att en detaljplan kan ta tid. Avtalet med kommunen sträcker sig dock till årsskiftet 2022-2023.
– Det som tar tid är fasen som vi är i nu. När vi får grönt ljus tar det ungefär ett år att bygga, säger Nick Farmer.