Nytänt centerparti lovar mer action på landsbygden

Centern har bytt toppnamn, men vill fortfarande värna livet på landet. På önskelistan finns bredband, campus och en bevarad landsbygdsskola.

"Det har hänt mycket, men vi är inte i mål än." Det menar centerns Sten Westberg och Maria Persdotter som vill se fler insatser för Motalas landsbygd.

"Det har hänt mycket, men vi är inte i mål än." Det menar centerns Sten Westberg och Maria Persdotter som vill se fler insatser för Motalas landsbygd.

Foto: Lina Handberg

Motala2022-06-23 05:00

Val 2022

– Det är vår uppgift; att vara landsbygdens röst. Och klimatets röst.

Så beskrivet toppnamnet Maria Persdotter centerns uppdrag i Motalapolitiken. Sten Westberg menar att de påverkat, bland annat genom utvecklingen av landsbygdsgrupper och bredbandsutbyggnaden; en hjärtefråga för deras föregångare Jan Arvidsson.

– Nu är det på rull. Jag tror att det är centerns förtjänst, men vi skulle aldrig kunna göra det själva. Vi är för små, så vi måste få med andra, säger Maria Persdotter.

Hon lovar att fortsätta driva frågan. Det behövs då Motala ännu är en bit från regeringens mål om att 98 procent av befolkningen ska ha bredband år 2025. I dag ligger man runt 90 procent.

C vill även sätta öppnandet av Godegårds skola på sitt cv samt en ny bokbuss och att det nu är byggs mycket i kommunen. Men de lyfter själva att det finns mycket kvar att göra.

– Det känns som att det är mycket som är under uppstart, i Borensberg till exempel, säger Sten Westberg.

Ni ser er som landsbygdens röst, men menar att där inte hänt så mycket än. Är det då C:s misslyckande?

– Det tycker jag inte. Det är ganska långa ledtider från politisk idé till dess att det mynnar ut i något, säger Persdotter.

C är en av fyra i Alliansen. Maria Persdotter påpekar att det är svårt för ett litet parti att sticka ut i en politisk koalition.

Vad händer om C inte finns?

– Det är väldigt inne att gulla med landsbygden, men vart det bär återstår att se. Jag tror att det är avgörande att centern finns med, både lokalt och på riksnivå, säger hon.

På vilket sätt är C ett parti för dem i centralorten?

– Även om man själv inte bor på landet så vill man nog att det ska finnas en möjlighet att göra det. Och vi är ju inte bara landsbygdens röst. Att allt inte måste centraliseras kan ju gälla en tätort också, säger hon.

Partiet trivs i Alliansen. Några större schismer har det inte varit, men lite stökigt med kritik om kvinnosyn och flera kommunalrådsbyten. Westberg menar att varje parti får hantera sina frågor, men beklagar om det väcker frågetecken kring hela Alliansen. Samtidigt ser de ingen risk att väljarnas syn på C påverkas.

Även i C har det hänt saker. Partiets starke man, Jan Arvidsson, har flyttat och vilket gett ändringar på flera poster. Nya namn tror Maria Persdotter är positivt.

Hur påverkar det att ni tappat ett etablerat namn?

– Det blir vår utmaning, säger hon och räknar upp flera namn som nu kommer fram.

På frågan om andra tänkbara samarbetspartners utesluts direkt SD.

– Det går inte. Jag vet att de säger att de har gjort sin läxa och tvättat bort det som varit, men man behöver inte skrapa så mycket förrän det som faktiskt är deras rötter kommer fram nämligen en nynazistisk rörelse. Jag vet att de inte är det nu, men det finns värderingar hos dem som inte går ihop med det som vi står för, säger Maria Persdotter.

Annie Lööfs nej till V backas i Motala. Däremot gillas idén om "den breda mitten".

– Vi vill inte ge makt åt ytterligheterna. I övrigt går vi till val på vår egen politik, säger Persdotter.

Ni har varit ganska beroende av SD. Hur tänker ni där?

– Det har aldrig varit några förhandlingar med dem, säger hon.

C:s frågor handlar mycket om att få igång hela kommunen som boendemöjligheterna på landsbygden och bättre kommunikationer genom exempelvis tågstopp i Godegård.

När stannar tåget där?

– Under nästa mandatperiod. Det måste absolut vara målet, säger Persdotter.

I två valrörelser har ni talat om det. Varför skulle ni lyckas nu?

– Det är inte bara Motala som bestämmer. Nu känns det mer som att tiden är mogen, säger hon.

C vill även se ökad kommunal närvaro på landsbygden som att flytta kommunal förvaltning till Borensberg och mer verksamhet i Fornåsa, Tjällmo och Godegård.

Ni öppnade Godegårds skola. Nu diskuteras framtiden för Österstads. Var står ni där?

– Elever ska ha rimliga avstånd till sin skola. I Godegård blev det orimligt långt, säger Maria Persdotter och fortsätter:

– Min bedömning är att vi skulle säga nej till ett förslag om att flytta alla elever från Österstad.

Förra valrörelsen tryckte C på för fler privata aktörer. Så blev det, bland annat Nämndemansgatan.

– Vi är positiva till att det finns ytterligare en privat aktör. Vi tror att man har mycket att vinna på att utmana vår egen verksamhet. Men vi beklagar att det blev som det blev i just det fallet, säger Westberg.

Persdotter påtalar att det inte innebär generellt att privat drift är dålig. Problem kan finnas även i den kommunala verksamheten.

Hur ska ni göra för att inte hamna där igen?

– Som kommun måste man vara tydlig med vad förväntningarna är. Annars är risken större att det havererar, säger hon.

Ni försökte upphandla även Strömsborg, men det blev inget. Vad hände?

– Politiken bromsade det. Alliansen är den största minoriteten. Om oppositionen inte tycker om förslagen så går de inte igenom, säger Westberg.

Hur ska man som väljare utifrån de här två situationerna tolka er möjlighet att styra kommunen?

– Om man vill se mångfald av leverantörer så ska man rösta på partier som tycker så. Men om de inte får majoritet och kan genomföra politiken så är det inte mer med det, säger Maria Persdotter.

När S, V och MP lånade 100 miljoner var C och Alliansen skarpt kritiska. I Alliansbudgeten för 2022 finns lån för miljontals kronor. Det blir en lång tystnad när Sten Westberg ska förklara varför de får låna men inte Solidariskt Motala.

Ni kritiserade lån till en aktivitetshall. Nu planerar ni en investering på nära 300 miljoner för en bandyhall. Hur funkar det?

– Möjligtvis att det har vuxit in ett tillväxtperspektiv som en del i en framtidssatsning. Det har ju ändrat sig mot tidigare, säger han till slut.

Han pekar också på att den befintliga isen är i dåligt skick. Och Lalandia kan skapa mer besöksnäring och lockar fler till ishallarna om de flyttas till Varamon.

Ni ifrågasatte då hur man skulle klara höjda räntor. Nu lånar ni mer samtidigt som det flaggas för just det. Hur förklarar ni det?

– Med Lalandia, visionen om Kanalstaden och GMV finns en tro på tillväxt. Ska vi kunna bli 50 000 invånare till 2040 krävs investeringar. Och behoven ökar. Upplåningen tar inte slut här, säger han.

Hur ska ni klara läget då?

– Vi får ju ihop de ekonomiska resultaten. Arbetet med besparingarna har gått ihop, förutom socialnämnden som haft det lite motigt. Och det finns ju förklaringar där. Jag tycker att Alliansen har bra koll på ekonomin, säger han.

MIljön ligger partiet varmt om hjärtat. Westberg menar att förändringen måste ske hos medborgarna.

– Det är inte i Stockholm som det här fixar sig. Det är här. Men det är ett stort arbete och mycket behöver göras, säger han.

De föreslår hållbart byggande, solceller, miljövänliga transporter, närproducerad mat före ekologiskt, att kommunen går före och informerar Motalaborna om vad de kan göra. Och C protesterar mot att bygga på god jordbruksmark – fast det kan behövas för att nå tillväxtmålen. Därför säger man ja till ny industrimark i Norrsten och bostäder vid Dynudden.

– Titta på solcellsparken vid Ulvåsa. Där argumenteras mot etableringen för att det är jordbruksmark. Men den används inte som det. Därför vill vi gärna se en solcellspark där, säger Persdotter.

I valmanifestet står att "Motala kan bättre". Enligt Maria Persdotter ska det inte ska tolkas som att det inte är bra i kommunen i dag utan att även det som är bra alltid kan bli bättre.

Vad ska bli bättre?

– Väldigt mycket är på gång, men syns inte. Det handlar om att hålla i och komma i mål, säger hon.

En lösning är enligt partiet ett campus.

– Det driver både utveckling, inflyttning och blir ett ställe där Motalaungdomarna kan plugga. Det är en motor, säger Maria Persdotter.

Det har önskats länge. Varför skulle ni lyckas nu?

– Man måste bestämma sig och driva frågan. Och vara öppen för nya samarbeten eller universitet lite längre bort, säger hon och hoppas att företagsetableringar som Svensk Plaståtervinning ska bli dragplåster.

Kopplat till campusfrågan är även partiets vallöfte om billiga ungdomsbostäder. Exakt hur är oklart, men C lovar att verka för det.

Hur ser ni på att bolagisera Platen?

– Det behövs nog på något sätt att kommunen får tillgång till fastigheterna, säger Sten Westberg.

Maria Persdotter lyfter att frågan är så stor att det behövs politisk enighet. Samtidigt beskriver hon motargumenten som stundtals osakliga.

Är ni beredda att köra över S, V och MP som tydligt sagt nej?

– Jag tänker att det måste vara okej att göra det, säger hon.

Centerpartiet valet 2022

Antal mandat idag: 4 stycken

Antal mandat efter valet: Åtta. "Det är optimistiskt, och realistiskt"

Viktigaste valfrågan: Landsbygden. "Tillväxt i Motala tätort, i Borensbergs tätort och bra förutsättningar för hela kommunen."

Viktigaste framtidsprojektet för Motala kommun: "Att man i Motala är stolta över det man har och vill utveckla det. Att det finns en utvecklingskultur".

Vad är det första som ni gör om ni vinner valet: "Kick off-aktiviteter runt om i Motala kommun, ge något till medborgarna".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!