Nya tider för Motalacider

Snart kan det finnas lokalt producerad äpplecider att köpa på Systembolaget i Motala.

Råvara. Gravensteiner, skördade på Visingsö.

Råvara. Gravensteiner, skördade på Visingsö.

Foto: Anders Törnström

MOTALA2014-11-19 06:34

På golvet står stora plasthinkar med äpplen. Makarna Anders Britts och Maria Persdotter tömmer dem i en maskin där äpplena tvättas och krossas .

– Sedan går fruktmassan vidare till en press och blir must som går genom den här slangen till tankar på andra sidan väggen, förklarar Maria och pekar.

I tankarna pastöriseras vätskan och sätts sedan på jäsning.

– Till sist tappar vi upp den i flaskor där den fortsätter jäsa, säger Maria och berättar att man använder sig av champagneflaskor med naturkork.

Slutresultatet blir en elegant paketerad torr äpplecider som håller en alkoholhalt på cirka fem procent.

Nyetablerade Östgötaslättens mikrocideri finns i en före detta maskinhall på Marias föräldragård, Sonnorp strax utanför Motala.

Paret bor i Stockholm men reser ner för att jobba med framställningen.

– Vi är här mycket nu under mustningen, det är en arbetsintensiv period. När cidern finns i tankarna behöver vi bara titta till den ibland, säger Maria.

Man räknar med att få fram knappt 4 000 liter denna premiärsäsong. Men någon marknadsföring har inte hunnits med, den får vänta till nästa år.

– Det är inga problem, cider mår bra av att lagras, menar Maria.

Tillverkarna hoppas på att restauranger och systembolag ska bli intresserade av produkten.

– Nya regler gör att små lokala producenter kan få ha sin vara till försäljning på tio systembutiker inom tio mils radie.

anders.rorby@mvt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om