Nya satsningen: Plugga till polis – utan att flytta

Motalabor som är sugna på polisyrket får nu en unik chans. För första gången testas en distansutbildning på deltid med jobbgaranti på hemorten.

Polisutbildning på deltid och distans. Förhoppningen är att upplägget ska locka Motalabor som befinner sig "mitt i livet" och är sugna på polisyrket, enligt kommunpolis Beatrice Lindblad Johansson.

Polisutbildning på deltid och distans. Förhoppningen är att upplägget ska locka Motalabor som befinner sig "mitt i livet" och är sugna på polisyrket, enligt kommunpolis Beatrice Lindblad Johansson.

Foto: Maria Biamont

Motala2023-11-11 09:24

Den specialanpassade grundutbildningen till polis ges bara för ett fåtal lokalpolisområden. Tanken är att studenterna ska kunna kombinera jobb med deltidsstudier på 75-80 procent. Efter utbildningen erbjuds de en tjänst som polis i lokalpolisområde Motala, som består av kommunerna Motala, Vadstena, Mjölby, Ödeshög och Boxholm.

Vid en testomgång i våras var intresset stort, enligt Polisen. Många som sökte var föräldrar som lockades av studietakten på deltid och inte ville flytta från hemorten.

– Det här öppnar upp möjligheten för människor som befinner sig "mitt i livet", säger kommunpolis Beatrice Lindblad Johansson.

Satsningen syftar även till att få fler poliser till svårrekryterade områden.

– Det är en extra möjlighet att hitta poliser som verkligen vill jobba i lokalpolisområde Motala. Man tänker hållbart, att det är poliser som stannar kvar.

Det är inget krav att man är folkbokförd i någon av de fem kommunerna men utbildningen vänder sig främst till boende här. Det finns många fördelar med att jobba på hemorten, menar Beatrice Lindblad Johansson.

– Du har ofta lokalkännedom. Jag själv kommer inte härifrån och när jag kom ny fick jag en karta av min handledare som jag skulle plugga in. Det är en fördel att man kan sin stad, vet vilka problemområden och utmaningar som finns. Att känna folk är också en fördel i yrket, just i kontaktskapande och trygghetsskapande.

Finns det några nackdelar?

 – Jag tror att många har den förutfattade meningen att det kan vara svårt. De flesta som kommer härifrån och jobbar här tycker inte att det är så. Ibland får man åka dit man är uppvuxen eller till ett område som man själv bor i. Men man utför sin yrkesroll och det gör vi oavsett om det är i vår hemkommun eller långt ifrån.

Antagning och utbildningsmål är samma som för den vanliga polisutbildningen. Studieplatserna är begränsade. Polisregion Öst har nio stycken som ska fördelas på Motala och Eskilstuna. Utbildningen startar i augusti nästa år och pågår i 2,5 år, plus sex månaders aspirantutbildning.

– Det här är i huvudsak distansutbildning men precis som den vanliga grundutbildningen har man studieveckor, ungefär fem per termin. Då är man knuten till ett lärosäte, den här deltidsutbildningen kommer att gå i Malmö och i Umeå, säger Beatrice Lindblad Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!