Nya satsningar på långtidsarbetslösa

Fas 3-uppföljare Extratjänster fungerar väl i Motala. Kommunen är bäst i landet och nu vill man göra ytterligare satsningar.

Extratjänster har bland annat inneburit enklare vaktmästarsysslor.

Extratjänster har bland annat inneburit enklare vaktmästarsysslor.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Motala2017-01-27 18:10

När det omdiskuterade stödinsatserna Fas 3 som skulle hjälpa långtidsarbetslösa lades ner ersattes dessa av någonting som hette Extratjänster. Kommunerna har då kunna ansöka om medel till löner och sedan erbjuda enklare jobb inom exempelvis skola, äldreomsorg eller vaktmästeri. I Motala har insatserna fallit väl ut och nu vill man utveckla koncepter.

– Vi är faktiskt bäst i landet vad gäller antalet inskrivna, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).

I dag har kommunen 66 personer som har en ställning som extratjänst. Det beslut som bildningsnämnden fattat innebär att man framöver ska ha totalt 75 tjänster, men också att ersättningen till de med extratjänster ska höjas.

– Tidigare har de fått 75-procentiga tjänster, men det har visat sig att man haft svårt att klara sig på lönen som på en heltid ligger på 18 000 kronor. Därför kommer vi nu att satsa 350 000 kronor från kommunen för att kunna erbjuda dem 100-procentiga tjänster, säger han.

Samtidigt visar det sig att behovet av tjänsterna är stort. Arbetsförmedlingens uppskattning är att det finns 130 personer i Motala som skulle kunna komma i fråga om att erbjudas en sådan tjänst. Det handlar om personer som uppfyller kraven om att ha varit arbetssökande och inskriven hos arbetsförmedlingen och har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 dagar.

– Därför har vi gett tjänstemännen i uppgift att titta på hur vi i så fall skulle lösa finansieringen. I dag har vi inte täckning för att ta in fler, men vi ser samtidigt goda följer av de här extratjänsterna, säger Nicklas Rudberg och fortsätter:

– Vi har ett samarbete med socialkontoret och det visar sig att 13 personer som har jobb med extratjänster tidigare levt på socialbidrag. När de nu kunnat få lön istället har det inneburit att kommunen sparat 400 000 kronor på socialbidrag. Det gör ju att satsningen på 350 000 kronor är väl investerade pengar.

Förutom de ekonomiska delarna menar Nicklas Rudberg att extratjänsterna haft goda effekter för de enskilda individerna.

– Det finns ju personlig vinning i det här också. Det handlar ju om människor som kommer ut i en form av arbete och som får ytterligare ett, två år på sitt cv. Dessutom gör de ett väldigt bra jobb, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!