– Jag har alltid känt ett stort intresse och engagemang för att jobba med barn och ungdomar som är i behov av särskilt stöd, berättar Per Stark (M).
Han, sedan årsskiftet ordförande för det nya kultur- och fritidsutskottet, sitter på en barstol i sitt och familjens kök i Tegelviken. Inom skolans värld har han arbetat i 25 år, först som elevassistent och senare som resurs och mentor.
– Jag är inte lärare i botten så jag kan inte legitimera mig som specialpedagog, men jag har läst specialpedagogik, förklarar han.
Per Stark har under sina år på Mariebergsskolan valt att rikta in sig på barn och ungdomar i behov av särskilt stöd, främst med neuropsykiatriska diagnoser. Viljan att hjälpa har han sina föräldrar att tacka för. På hästgården utanför Motala tog de, under Per Starks uppväxt, emot ungdomar som av olika anledningar behövde en fristad.
– Jag är uppväxt med det och har alltid levt med det. Det har varit viktigt för mig. Man väljer inte sina föräldrar och man väljer inte vilken miljö man ska växa upp i. Har jag möjligheten att hjälpa andra genom att ställa upp och skjutsa på fritiden och verkligen se eleven på dagarna, så tycker jag att jag har ett ansvar att göra det. Jag mår bra i det och jag har fått så mycket tillbaka under mina 25 år.
Men Per Stark har inte bara funnits där för elever. Han har också arbetat inom kriminalvården i många år. Ett stort intresse för människor har alltid följt med honom.
– Jag lever efter tesen att man har två öron för att lyssna och en mun för att man inte behöver prata hela tiden. Man kan lyssna in och känna av.
Nu väntar ett ordförandeskap på 40 procent inom kommunens kultur- och fritidsutskott, men Per Stark planerar att stanna på Mariebergsskolan på 60 procent.
– Det blir en väldigt bra kombination. Sedan har jag inte riktigt kommit på hur jag ska få tiden att räcka till, säger han leende och fortsätter sedan:
– Det kan bli väldigt tufft på båda ställena, men jag tänker att jag får känna mig för litegrann. När man som jag gillar att jobba mycket så kan det bli mycket, men det blir bra.
Intresset för kultur och fritid har följt med Per Stark sedan barnsben. Han är uppvuxen med föreningsliv som en naturlig del av vardagen.
– Min morfar, Bernt Wigert, var en av MAIF:s starka förebilder. Jag själv har spelat tennis, kört motorcross och spelat bandy i IFK Motala bandy. I dag spelar jag golf i Motala golfklubb. Jag kan känna att jag är en del i Motalas utbud, vilket är väldigt trevligt. Jag har en väldigt stor kommunförankring utifrån att jag har levt, verkat, agerat och har mitt nätverk här. Med det sagt är det inget fel att vara inflyttad, verkligen inte.
I sin ungdom gick Per Stark med i Moderaternas ungdomsförbund, MUF.
– Jag är uppväxt i en företagarfamilj, vilket man inte behöver vara för att rösta borgerligt, och jag känner att människans värde och egna rätt att välja vad man vill göra är viktigt. Jag är för alternativa utförare både inom skola, äldreomsorg och apotek. Det ska följas upp på samma vis som kommunal verksamhet, såklart.
Det är för honom viktigt att man ska kunna leva på sin lön och att det ska löna sig att arbeta.
– Det i sig gör att du får en samvaro, en tillhörighet och en gemenskap. Du blir sedd, du blir hälsad på och du känner dig behövd. Jag jobbar ganska mycket med hemmasittare i mitt vanliga jobb och där finns det en röd tråd att de inte alltid ser sina föräldrar gå till jobbet. Det är den starkaste faktorn för att du själv som ungdom ska gå till skolan.
Hur tror du att man kan locka "hemmasittare" eller barn och ungdomar med diagnoser till att upptäcka kommunens kultur- och fritidsutbud?
– Jag tänker att jättemycket handlar om arbetet med att minska utanförskap och att öka gemenskap och tillhörighet. Människans starkaste kraft till att göra någonting är det intressebaserade. Du känner till grabbar som åker EPA-traktor som lyckas ta körkortet direkt fast de inte har haft ett enda betyg i skolan. Där kan man plocka in kulturen jättemycket.
Per Stark förtydligar:
– Exempelvis är det mycket ungdomar som är intresserade av musik. Då kan man ta med dem till kulturskolan som är en del av vår kommunala verksamhet och använda det som ett verktyg. Det i sin tur leder till en ökad måluppfyllelse. Man kan använda sig av hela verktygslådan som vi har.
En elev med psykisk ohälsa har väldigt svårt att prestera i skolan. Det hävdar Per Stark.
– Det finns inte en chans i världen. Sitter du i skolan och tänker på hur det är hemma går det inte. Man måste börja i den änden. Det tänker jag kommer vara en viktig del för mig. Då lyfter man även vikten av ett fungerande kultur- och fritidsutbud.
Utökandet av ordförandeposten i kultur- och fritidsutskottet, som under rådande mandatperiod kommer att ligga på 40 procent, beror på att bildningsnämndens ansvarsområde har varit för stort för en enskild ordförande, enligt Per Stark. Han ser fram emot uppdraget.
– Det fanns tankar om att inrätta en helt ny fritidsnämnd, som många kommuner har. Det här blev en gyllene medelväg. Det som också har tillkommit är att vi även ansvarar för event. Kommunen ska implementera hela evenemangsstrategin och bli en del i sammanflätningen av Vätternrundan, folkracefestivalen, Vättern games och så vidare, utifrån att vi vill öka attraktionsvärdet i Motala och öka besöksnäringen.
Kommer evenemangen att vara fokus för kultur- och fritidsutskottet under kommande mandatperiod?
– Nej, inte fokus, det ska jag absolut inte säga, men det kommer bli en ny del i det hela.
Per Stark lämnar bordet och kommer tillbaka med ett idrottspolitiskt och ett kulturpolitiskt program.
– Det är de här två som man ska jobba för i kultur- och fritidsutskottet, vilket är de två tunga benen. Kultur och fritid är stort. Evenemang är tillskrivet och blir en del i det hela, vilket man också ska jobba med. När det är exempelvis Vätternrundan kan vi göra ett kringarrangemang så att vi syns och finns där.
Han ser sin roll som en viktig del i att nätverka och knyta kontakter med aktörer som vill komma till Motala och bygga vidare på varumärket "Östergötlands sjöstad".
– Det man kan säga är att mycket av min roll kommer vara att stå på barrikaderna och vara den som lyssnar in och finns där för de olika aktörerna. Jag har fått till mig från tjänstemännen att det kommer att formas under resans gång.