Kommunalrådet om nya rollen: "Vi står inför en nystart"

Han fick vässa argumenten redan från barnsben och gick från skolans värld rakt in i den politiska hetluften. Nu är Mark Henriksson (M) Motalas högsta politiker.

Mark Henriksson (M) har på ett par år gått från ersättare i bildningsnämnden till att bli Motalas högsta politiker.

Mark Henriksson (M) har på ett par år gått från ersättare i bildningsnämnden till att bli Motalas högsta politiker.

Foto: Lina Handberg

Motala2021-10-17 20:00

– Det känns fantastiskt roligt.

Samtidigt kliver Mark Henriksson in i rollen i en politiskt turbulent tid sedan företrädaren Annelie Almérus (M) valt att plötsligt annonsera sin avgång med hänvisning till interna problem i partiet.

– Jag förstår att medborgarna kan uppleva det som märkligt, men för min del är det något som har passerat.

Hur är läget i partiet nu?

– Vi står inför en nystart. Vi har många nya medlemmar på väg in och vi har en kultur som gör att det ska vara roligt att vara Motalamoderat, säger han och delger att de tittar på en ny intern organisation.

Han menar att de interna utmaningarna inte påverkat arbetet i kommunen.

Ni fick kritik bland annat för kvinnosynen, vad tänker du om det?

– Det är inget som jag känns vid och det är en persons åsikter. Jag väljer istället att titta framåt.

Men innan vi gör det ska vi titta bakåt. Vad har format Mark Henriksson till M:s nya toppnamn? Redan i barndomen fick han träna på att diskutera och vässa sina argument.

– Jag kommer från en familj med sex syskon där vi har väldigt olika politiska åsikter vilket var väldigt givande. Men jag är liberalkonservativ vilket gör att jag tror på människors egen förmåga att utvecklas och lyckas i livet.

I slutet på förra mandatperioden blev han politiker på allvar. Från en ersättarpost i bildningsnämnden till ordinarie och andre vice ordförande. När Alliansen vann valet klev han ytterligare uppåt till nämndens ordförandepost.

– Jag har ingen lång partipolitisk resa. Det kan nog vara bra, men samtidigt utmanande. Första året var tufft att sätta sig in i alla strukturer, men det har gjort att jag fick snäppa upp rejält. I efterhand ser jag att jag klarade av det.

Hade du siktet mot posten som kommunstyrelseordförande?

– Nej. Att jag engagerade mig i bildningsnämnden var att jag kände som skolpersonal att jag inte var nöjd med hur arbetet skedde. Min ambition har varit att göra det bättre. Och nu brinner jag för att göra Motala bättre.

Skulle du i dag identifiera dig som stödpedagog eller politiker?

– Som politiker.

Tittar Mark Henriksson framåt finns flera utmaningar. Bland de roliga finns stadsutvecklingen och tillväxt, bland de tuffare finns integration, ökad otrygghet och våld i landet samt den kommunala ekonomin.

Integrationen kräver insatser inom bland annat arbetsmarknad, stadsplanering och med information om det fria skolvalet. Otryggheten vill han hantera genom samarbete med polisen och den kommunala ekonomin måste lösas genom effektiviseringar som digitalisering.

– Vi tittar på att digitalisera löneprocessen som gör att vi får loss ekonomi motsvarande två, tre årsarbetare. Upphandlingar kan man också tjäna in på. Det viktiga är att vi aldrig slutar prata om det här. Jag skulle gärna se att alla partier är överens om utmaningen.

Era effektiviseringar tolkas som att ni vill minska bemanning och att personalen ska springa fortare. Hur bemöter du det?

– Det handlar om att hitta de bästa arbetssätten. Vi vill inte sparka personal utan hitta lösningar om hur man ska organisera sig. Oppositionens kritik om att vi skulle brandskatta förvaltningarna på personal stämmer inte.

Finns det risker om personalen känner sådan oro?

– Det kan alltid finnas oro för förändringar. Vår ambition är att göra det så bra som möjligt. Men vi kan inte blunda för utmaningarna.

Att vara den tredje som axlar rollen som moderat kommunalråd och dessutom i slutet av mandatperioden är en extra press menar Mark Henriksson.

– Men jag är inte utan erfarenhet. Jag har drivit bildningsnämnden och det är ganska tydligt att det har gått bra.

Övergången till den mer övergripande kommunstyrelsen innebär delvis att byta perspektiv. Samtidigt menar Mark Henriksson att hans erfarenheter av att ha jobbat närmare verksamheten är en styrka.

– I början i bildningsnämnden fick jag kritik för att jag hade en skolbakgrund. Men jag har aldrig sett det som ett problem utan en tillgång för jag vet hur det ser ut i skolan. Och jag är så professionell att jag kan lyfta blicken och ta ett nytt perspektiv.

Att ta sig an mer strategiska frågor räds han inte. Han ser snarare fram emot det.

– Jag tycker att allt är roligt. När jag var liten frågade jag pappa som var reklamman hur han kunde tycka att det var kul att göra reklam för pappersåtervinning. Då sa han att allt blir roligt om man sätter sig in i det. Det är en lärdom jag tagit med mig.

Fem snabba frågor:

Kan du hantera motgångar: Blir det en motgång så tänker jag att då måste jag göra bättre.

Hur är det att styra i minoritet: Det kan göra att besluten blir bättre, de blir mer förankrade.

Vad är viktigast att fixa innan valet: att vi politiker börjar komma ut i samhället mer, sprida bilden av Motala som tillväxtort, hantera strukturen för välfärden och att jobba med näringslivet.

Vad gör du på fritiden: idrottar mycket, umgås med familj och vänner.

Är du förvaltaren eller visionären: visionär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!