– Utgångspunkten är att vi tidigare har haft ganska olikställda hyror som inte har följt allmännyttans hyresnivåer. Vi har också haft olika hyror på olika boenden. Nu vill vi ha en hyresmodell som är både tydligare och mer jämlik, säger Charlotte Widegren (M), socialnämndens ordförande.
De föreslagna hyreshöjningarna ska avgöras i kommunfullmäktige i februari. Det rör särskilda boenden för äldre och gruppbostäder. Totalt handlar det om sammanlagt 6,5 miljoner kronor; 4,8 miljoner för äldreboende och 1,7 miljoner för gruppbostad.
– Vad som har varit viktigt för oss i socialnämnden är att de hyreshöjningar som blir inte ska drabba den enskilde, utan att bostadstillägget ska följa hyresnivån och inkomsten. Men för de som har en väldigt god ekonomi och kanske inte har bostadstillägg blir det naturligtvis en liten hyreshöjning.
Ni räknar alltså in en ekonomisk ökning på 6,5 miljoner genom ökade statliga intäkter?
"Det viktiga är att kostnaderna ska ligga på rätt instans. Det kan inte vara kommuninvånarna i Motala som ska ta ansvar för statens kostnader. I det här fallet ett inom lag reformerat bostadstillägg", skriver Charlotte Widegren i ett kompletterande mejl.
Vad säger dina partikamrater i regeringen om det här?
"Jag är övertygad om att vem som helst som sitter i regeringsställning uppskattar att man följer de lagar och förordningar som är fattade i riksdagen".
Vinsten som den föreslagna hyressättningsmodellen innebär finns redan medräknad i er budget. Hur kommer det sig att det ser ut så, redan innan ett beslut har fattats?
– Vi måste se över våra taxor när vi har besparingskrav. Det gör man i alla nämnder. Själva budgeten är tagen beslut om i kommunfullmäktige i december. Vi har även fattat beslut om detaljbudget i socialnämnden.
Enligt Charlotte Widegren var samtliga ledamöter i socialnämnden överens när ärendet togs upp.
– Det här var någonting som man fick information om medan det arbetades fram, så man har blivit tidigare informerad i socialnämnden om att det här arbetet gjordes.
För de hyror som ligger längst ifrån allmännyttans hyresnivåer, gruppbostäderna, skulle höjningen fasas in under en femårsperiod. Äldreboendenas hyreshöjning skulle däremot kunna fasas in under tre år då det inte råder samma skillnader där.