Kommunstyrelsen har beslutat om ett markanvisningsavtal med företaget Byggstatik, där möjligheterna till bostäder i Tegelviken ska utredas.
– Så som vi resonerar är det rimligt att man går vidare till samråd, tittar på hur det ser ut och samlar in alla synpunkter, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) och förklarar att man i januari kommer få en indikation på projektets framkomlighet.
Politikerna i kommunstyrelsen var heller inte eniga om att gå vidare med projektet. S, MP och C vill avbryta projektet.
– Vi tycker som tidigare, att vi avbryter, säger oppositionsråd Elias Georges (S) och framhåller att partiet hellre vill se en utveckling av hamnen än bostäder i området.
Han lyfter att Motala trots allt benämns vara "Östergötlands sjöstad" och att fler båtplatser behövs. I mars 2024 går arrendeavtalet med båtklubben ut och klubben är inte nöjda med de lösningar som presenterats för dem hittills. Dessutom har kommunen gjort flera investeringar i området, bland annat i en båtkran.
– Vi tänker absolut bostäder, men annan placering. Sedan får vi se vad detaljplanearbetet har i sitt sköte, säger Elias Georges.
Mark Henriksson konstaterar att platsen, i kommunens översiktsplan, trots allt är utpekad för bostadsbebyggelse.
– Själva idén om projektet är man ändå överens om, sedan har det tillkommit andra faktorer och det har väckts en kraftig opinion. Vi ser också att vi behöver fler båtplatser i Motala kommun, men det vi ser är att man behöver titta på fler aspekter än bara Tegelviken, säger han.
Ordföranden framhåller att det finns andra platser där det är möjligt att växa – och att det dessutom finns fler båtklubbar i kommunen.
– Att det behövs fler båtplatser, absolut, men var de ska hamna… Där är vi inte riktigt framme än. Tegelviken vill växa och det har jag all respekt för, men vi behöver titta på helheten och det gör vi i vår fördjupade översiktsplan.
Elias Georges anser att helhetsbilden borde finnas på plats innan man går vidare med bostadsprojektet. Samtidigt lyfter Mark Henriksson vikten av att låta processen fortskrida enligt plan.
– Vi har en entreprenör som har tecknat ett avtal med kommunen och lagt ner mycket pengar på utredning och annat. Att vi som kommunstyrelse skulle avbryta innan frågan ens har gått till samråd och man fått utreda alla delar, det enligt mig är ett konstigt förfarande. Det är klart att vi ska gå vidare och följa projektplanen, säger han.
– Vi tänker å andra sidan att stoppa det så slipper entreprenören bekosta mer tid, pengar och resurser i och med att vi vill att båtklubben ska utvecklas, kontrar Elias Georges.
Lars Ström, vd på Byggstatik, kommenterar kommunstyrelsens beslut:
– Vi tycker att det här är jättekul och vi ser framför allt positivt på det för hela Motala.
Hur ser du på den politiska oenigheten?
– Jag är väl lite förvånad egentligen, säger Lars Ström och förklarar att företaget fick ett positivt bemötande när projektet startades upp.
Men det är inget som ändrar er inställning till projektet?
– Nej, jag tycker väl spontant att vi behöver projekt i Motala och vi behöver framför allt få igång projekt, inte bara prata om dem.
Lars Ström fastslår:
– Som sagt, vi ser jättepositivt på det och vi ser fram emot nästa steg i processen.