Änglagård hade premiär under hösten – och fortsätter inte bara i vår – utan kommer även att spelas vidare i september 2024. Då kliver också Sanna Nielsen in i rollen som Rut, efter Helen Sjöholm.
– Det känns oerhört mäktigt och en sådan ära att få vara en del av den här otroliga ensemblen och att få ta över stafettpinnen från min stora idol, säger Sanna.
Känner du någon press att efterträda Helen Sjöholm?
– Ja, nu när du säger så, skrattar Sanna. Det är klart att jag är jättenervös. Men samtidigt när jag har fått den här fina frågan ska jag göra mitt absolut bästa och göra Helen stolt.
Beskriv karaktären Rut?
– Hon är ett rivjärn, filterlös och van att ha det på sitt sätt och är trygg i det. Jag kan känna med henne och förstå henne ganska mycket.
Kan det vara en tacksam roll att göra?
– Tänk vad häftigt det kommer vara att hitta alla känslorna i sin kropp. Det kommer vara lugna gatan hemma där jag bor. Det är det som är så häftigt med teater, att man får kliva in i en roll och vara någon helt annan än sig själv, säger Sanna Nielsen.
Hanna Ulvan, du har varit med sedan starten, hur har det varit att jobba med stora, etablerade artister?
– Det är en enorm lyx. Här står vi och gör en föreställning med Sveriges främsta musikalartister. Tommy Körberg och Helen Sjöholm har funnits med under hela min uppväxt och är förebilder så klart. Sedan, hur kända de än är så är de jättetrevliga.
I dag har Hanna flera olika roller i musikalen. Hon berättar att hon är stick-tant, spelar tysk, dansar och är allt i allo. Rollerna kräver också många klädbyten, framhåller hon. Till hösten tillkommer ett nytt ansvarsområde.
– Jag kommer att gå in och vara inhoppare för Fanny, om Tuva B Larsen blir sjuk. Så det är lite mer att bita i. Det är jätteärofyllt - och läskigt att vara cover för någon. Man måste hela tiden vara på tårna och redo att hoppa in om något skulle hända.
Inför hösten är det inte heller längre Lindy Larsson som spelar karaktären Zac utan det blir Denny Lekström som tar över rollen. Både Sanna och Hanna framhåller att musikalen kommer att följa samma historia, även om ytterligare några aktörer byts ut.
– Det är en berättelse och ett manus som ska följas, men sedan kommer det att präglas och färgas av folks olika uttryck, säger Hanna.
– Vi har ingen jättelång rep-period inför hösten, så för min del kommer jag att gå bredvid Helen i vår och titta vad hon gör och hur det spelas på scenen för att få så mycket kött på benen som möjligt, säger Sanna.
Tommy Körberg har tackat ja till att fortsätta även i höst.
– Det är skönt att gå till jobbet i Stockholm än att behöva hoppa in i en turnébuss varje dag. Sedan är det en väldigt bra föreställning, en fin historia som berättas på ett bra sätt, säger han.
Förutom fortsättningen av Änglagård ska Körberg medverka i en adventskonsert med Gustav Sjökvist kammarkör, som flyttar från Ersta kyrka till Jacobs kyrka nästa år, berättar han.
Känns det inte konstigt att ha en så långsiktig planering?
– Jo egentligen gör det det. För jag har alltid varit förundrad över operasångare som varit bokade i flera år. Jag tänker, men Gud, lever jag då? Vi har inget kontrakt med livet.
Det har under det senaste året skrivits mycket om din hälsa, är du trött på det?
– Ja det är jag lite trött på, för jag är ju frisk nu. Eller frisk och frisk, vad fan jag har ju ont i ryggen och i nacken, men det får man när man är gammal. Jag har inte fyllt 80 än. (Körberg är 75 år, reds anm). Men det gläder mig. Jag har alltid varit yngst. I Hasse och Tage var jag yngst.
Din tid kanske är kommen att vara den äldre generationen?
– Man kan vara ung i huvudet!
Tommy Körberg spelar Gottfrid i Änglagård.
Hur skulle du beskriva honom?
– En godmodig herre på ålderns höst som bär på en stor sorg som han försöker handskas med på ett positivt sätt. Det är kul att spela en figur som innehar en karaktär som jag inte har någonting av, säger han och skrattar.
Motalatjejen Hanna Ulvan är relativt ny branschen. Hur ser du på att jobba med yngre personer som inte hunnit få din erfarenhet ännu?
– Det är kul och jag kan få lära dem ett och annat.
Kan de lära dig något?
– Nej, inte mer än att smittas av deras humör, säger Tommy Körberg.
Musikalen Änglagård regisseras av Edward af Sillén, kompositör är Fredrik Kempe och producent Johan von der Lancken.