Ny satsning ska ge nyanlända jobb

Projektet "Lokala jobbvägar" ska underlätta för nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden. "Det är en effektiv väg till arbete" säger Eva Axelsson, enhetschef på kommunens arbetsmarknadsenhet.

CHANS. De lokala jobbspåren ska underlätta nyanländas etablering på jobbamarknaden.

CHANS. De lokala jobbspåren ska underlätta nyanländas etablering på jobbamarknaden.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-01-24 07:00

Projektet är ett samarbete mellan Motala kommun, samordningsförbundet, Arbetsförmedlingen och Tillväxt Motala.

– Motala är en av de kommuner som är med i detta och projektet kommer ur statens "delegation för unga och nyanlända till arbete". Kommunen har skrivit på ett avtal där man ska underlätta etableringen av unga och nyanlända på arbetsmarknaden, säger Eva.

Tillsammans med lokala arbetsgivare inom olika bristyrken har man tagit fram anställningsplaner.

– Man kartlägger företagens anställningsbehov och hur de nyanlända kan kombinera arbetet med svenskundervisningen, säger Eva.

De två jobbvägarna man inlett projektet med under hösten 2017 i Motala är inom industri och servicevård.

– Den första processen ser likadan ut oavsett vilken bransch det rör sig om. De nyanlända får komma på besök hos ett företag som behöver arbetskraft som sedan gör ett urval bland de som följt med. Företagen ser ofta snabbt vilka som skulle passa i deras organisation, säger Åsa Fredell, projektledare för jobbanalysen på Tillväxt Motala.

Efter det testas personerna av arbetsförmedlingen både språkligt och med olika arbetstest.

– Språket är oerhört viktigt och framförallt fackspråket, så man kan kommunicera på ett korrekt sätt. Det här handlar om att kombinera en enorm arbetskraft som finns bland de nyanlända och använda den där vi behöver den. Om vi inte gör så här så tappar vi viktig kompetens, säger Åsa.

Genom att kombinera språkstudierna med praktik räknar man med att personerna ska vara klara för arbetslivet efter åtta månader.

– Förhoppningsvis så kan de få en anställning där de har praktiserat. Det som är så bra med det är projektet är att det är väldigt individuellt och att man kan klä på personen den utbildning som behövs.

Hur många företag har ni kontakt med i Motala?

– Vi har åtta-tio företag som har sagt att de vill jobba med modellen, men det är ett konstant jobb att hitta fler.

– Jag tycker det är ett helt fantastiskt sätt att se till att de nyanlända kan få ett jobb och börja försörja sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!