Hur väl skulle Motala hantera om det kom ett skyfall likt det som kom i Gävle i somras? Antagligen inte särskilt bra – det tror i alla fall Bengt-Åke Karlsson (C), ordförande i tekniska servicenämnden. Han berättar att det, framför allt i många gamla delar av staden, är för dåliga rör för stora regn.
– Vi klarar nog inte av det. I så fall måste man öka upp ledningar och annat i gatorna, och det är en grannlaga bit att bygga om nästan halva stan. Det är sådana jättebelopp och sådant stort jobb. Då gäller det att försöka hindra flödena i stället.
Han lyfter vikten av att det finns grönytor med jord där vatten både kan samlas och absorberas. Något han anser att man måste ha i åtanke när man bygger nytt.
– Det är med en viss risk man förtätar en stad och bara bygger tak och asfalt, det blir en väldig mängd vatten som ska ner någonstans.
Hur ska man hantera utmaningarna som kan komma med mycket vatten?
– Man kanske får fundera över att bygga lite skydd för vissa bostadsområden där det finns en slänt, säger Bengt-Åke, och lyfter bostadsområdet vid Borenshult, där det finns många 50- och 60-talshus, som ett problematiskt område.
– De är det ofta källare på – där har vi haft bekymmer några gånger. Om man har en källare med dagvattenbrunn, och så rinner det över här uppe på gatan, det rinner ner, och så kommer det upp i källaren.
2014 och 2016 drabbades kommunen av skyfall som uppskattas kosta samhället cirka 50 miljoner kronor.
– Tittar man till såna saker vad det kostar varje gång det händer någonting så finns det lite pengar att jobba med om man att säkerställa att det inte blir så, säger Bengt-Åke Karlsson.
Motalas nuvarande dagvattenpolicy som är från 2007. Nu pågår arbetet med att ta fram en ny – i den ska man se över vad som bör göras. Enligt en tjänsteskrivelse innebär förslaget sannolikt ökade investerings- och driftkostnader vid byggnation av lokalt omhändertagande av vatten och reningsanläggningar.
Det förslås också att en dagvattengrupp upprättas i kommunen.
– Det är att få olika förvaltningar som jobbar med frågan att hitta möjligheter i det här. Man ska se helheten och få med all problematik när man pratar om det här med dagvatten. Det är över förvaltningarna, det är ingen politisk grupp, säger Bengt-Åke Karlsson (C).